7 idei pentru fotografii cu mâncăruri ce te fac să-ţi plouă-n gură

Postat de WuXing la 14 May, 2015 in Inspiraţie

O fotografie culinară bună produce o reacţie fizică normală: îţi stârneşte pofta. O fotografie grozavă te face să salivezi şi să înghiţi în sec. Îţi vine să întinzi mâna şi să înhaţi salata aia şi desertul ăla pe care le priveşti în imagini pe un monitor şi să le mănânci pe loc.

La Wu Xing, s-au făcut sute de fotografii cu mâncărurile gătite pentru tine şi ştim că fotografia culinară nu este deloc floare la ureche. Dimpotrivă, înseamnă să dobândeşti şi să cizelezi cu multă muncă o aptitudine. La urma urmei, unii oameni trăiesc din asta. Iar dacă îţi place, totul devine cât se poate de interesant.

1 WuXing Legume Sichuan

Legume Sichuan

Cineva spunea: dacă nu salivezi atunci când îţi editezi fotografiile cu mâncăruri, ceva nu e în ordine. O fotografie reuşită scoate în evidenţă tot ce are mai bun acea mâncare şi sugerează cât de gustoasă poate să fie. Culoarea, compoziţia, formele, toate trebuie să se găsească într-o imagine ce atrage privirea şi provoacă poftă.

2 WuXing Wrap pui

Wrap Pui Wu Xing

Cu gândul la mâncăruri chinezeşti (dar nu numai) şi fotografii,  este potrivit şi poate fi util să avem pe blogul nostru sugestii de la diferiţi fotografi profesionişti specializaţi pe zona gastronomică. Începem cu şapte idei pentru fotografii cu mâncăruri ce te fac să-ţi plouă-n gură.

Lumina este un ingredient de bază

Lumina, rece sau blândă, conturează povestea, şi modul în care cade este important pentru că acolo este mesajul ce se doreşte transmis. De obicei, există două tipuri de lumini folosite: cea care cade din spatele subiectului (backlight) şi cea dintr-o parte. Prima este strălucitoare şi blândă şi oferă o notă de prospeţime şi o atmosferă familiară. Lumina ce vine dintr-o parte intensifică forma şi compoziţia mâncării. Două extra-sfaturi: să încerci diferite unghiuri pentru a găsi cea mai bună  sursă de lumină pentru fotografia pe care o doreşti şi să nu foloseşti flash (niciodată).

6 WuXing garlic

Dintr-un unghi diferit

Imaginează-ţi decorul…

Pentru ca o mâncare să arate apetisant, trebuie să fie cât mai proaspătă, spune fotograful american James Baigrie. Simplu. Dacă tu eşti doar fotograful, nu şi bucătarul, în timp ce se prepară mâncarea, alege locul unde vrei să fotografiezi şi pregăteşte decorul. Cu cât te mişti mai repede, când mâncarea este proaspătă, cu atât imaginea va fi mai îmbietoare.

…dar nu-l încărca inutil

Există tendinţa, mai ales la începători, să pună pe masă, lângă mâncare, o mulţime de lucruri. În acest mod, cred ei, creează atmosferă şi imaginea pare mai interesantă. Nu este. Elimină tot ceea ce este în plus şi nu ajută cu nimic felului de mâncare prezentat. Aici se aplică perfect conceptul less is more, mai puţin înseamnă mai mult. Întotdeauna, simplitatea dă tonul eleganţei şi atrage priviri.

3 WuXing Food

less is more

Alege ce-i mai frumos

Frumuseţea atrage privirea oriunde ar fi ea, inclusiv când e pusă pe tavă. Un fruct care să nu aibă pete şi alte semne, o salată proaspătă, o mâncare aranjată cu stil, toate fac fotografia apetisantă. Pe scurt, tratează mâncarea ca pe o vedetă şi fotografiile vor fi pe măsură.

Când totul este mono…

Monocromatic, acele mâncăruri care au o singură culoare. Acestea pot fi dificil de fotografiat, dar nu este imposibil de obţinut un efect deosebit. În astfel de situaţii, ingredientul de bază ce salvează fotografia de la monotonie este contrastul. Creează un contrast, prin culori diferite, care să accentueze formele mâncării.

5 WuXing Osias Beert

Osias Beert – pictură – Natură statică cu fructe

Caută inspiraţii

Modul în care priveşti arta într-un muzeu va influenţa şi felul în care abordezi propria ta creaţie fotografică, spune Andrew Scrivani, food & still life fotograf din New York.

Pieter Claesz, Osias Beert, Chardin, Goya, Paul Cézanne sau Matisse, pentru a numi doar câţiva, au fost toţi pictori (la urma urmei, fotografia este, la fel ca pictura, tot o compoziţie de forme, culori, texturi, doar modul de realizare este diferit), care au surprins în unele din tablourile lor natura statică (still life). O vizită prin muzee de artă sau chiar şi online pe site-uri în care sunt prezentate lucrări de artă – deşi de câte ori e posibil, e de preferat muzeul – pot da multe idei despre aranjamente, lumini şi umbre, decoruri pe care să le foloseşti în fotografiile culinare. Un mod excelent de a stârni imaginaţia şi de a forma ochiul pentru detalii.

4 WuXing fruits

Fructe – Contraste

Nu te mulţumi cu o imagine

Pe ecranul mic al camerei foto, imaginea poate părea minunată. Când o descarci pe calculator, poţi să constaţi că este neclară sau mult prea luminoasă. Pentru a evita acea problemă stânjenitoare când nu ai ce să alegi pentru a folosi (toţi avem astfel de întâmplări), atunci când fotografiezi nu te grăbi şi profită de unul din avantajele camerei digitale: ia cât mai multe imagini.

7 WuXing Mini-Meniu

 

Mini meniu

 Aşadar: dacă ai o fotografie culinară cu care vrei să te lauzi, eşti invitatul nostru să o adaugi la comentariul tău. 

Comentarii - Un Comentariu

  1. cristian says:

    fain articol , felicitari

Lasă un comentariu