7 lucruri inedite din China de ieri și de azi

Postat de WuXing la 19 May, 2016 in Inspiraţie

 Viețile noastre nu sunt în voia zeilor, ci a bucătarilor noștri.

Lin Yutang

Fascinantă, savuroasă, inventivă, China este o veche civilizație ce se descoperă în orice: într-un oraș interzis, ziduri celebre, invenții uimitoare, un drum faimos, dinastii cu împărați de toate felurile, orașe cu zgârie nori aiuritori, într-un bob de orez sau o picătură de sos dulce-acrișor, o bucătărie irezistibilă.

9-China-Wu Xing-Cover-Inedit

O colecție cu șapte lucruri inedite din China de ieri și de azi

1. Cuvântul ketchup vine (probabil) din chinezescul “ke-tsiap” ce denumea un sos făcut din pește murat. Când navigatori englezi au ajuns în secolul al XVII-lea în Estul îndepărtat, l-au descoperit și l-au adus cu ei în Europa – iar sosul produs ulterior aici a devenit rapid popular. Inițial, roșiile nu erau incluse în rețetă. Combinația gastronomică dintre est-vest a făcut ca, pe la începutul secolului al XVIII-lea, acestea să fie adăugate în sos și așa a apărut ketchup-ul sau sosul de tomate. Chinezii nu îl folosesc în mod tradițional, dar deliciosul sos dulce-acrișor este preparat din pastă de tomate.

2-China-Wu Xing

2. În partea de sud a Chinei, între Marea Chinei de Sud și Oceanul Pacific, se găsește delfinul alb chinezesc, cunoscut și cu numele de delfinul roz. De fapt, la naștere, pielea lor este neagră, apoi capătă o nuanță de gri deschis și la maturitate poate să fie albă sau roz.  Această culoare este de la vasele sangvine care sunt supradezvoltate pentru a asigura termoreglarea (capacitatea organismului de a-și menține constantă temperatura într-un mediu unde temperatura e variabilă).

3-China-Wu Xing

3. Mandarina, un dialect al limbii chineze, este cea mai răspândită limbă în lume, având cu mult peste un miliard de vorbitori nativi.

4-China-Wu Xing

4. În urmă cu câțiva ani, arheologii au găsit un vas de bronz în care s-a gătit o supă în perioada Regatelor Combatante, care a fost în urmă cu 2400 de ani. Descoperirea de la Xi’an a ajutat la cunoașterea obiceiurilor legate de gătit din perioada respectivă.  Xi’an, capitala provinciei Shaanxi, este unul din cele mai vechi orașe din China, capitală pentru diferite dinastii. Este o destinație populară, deoarece aici se află mausoleul lui Qin Shi Huang și armata lui de teracotă.

5-China-Wu Xing

Supa iute-acrişoară Fa Suan este proaspătă și delicioasă

5. Orezul nu este doar pentru mâncare. Mortarul folosit la consolidarea pietrelor din Marele Zid Chinezesc era făcut cu orez lipicios.

6-China-Wu Xing

Marele Zid Chinezesc

6. Se spune că împăratul Tang al dinastiei Shang angajase 94 de slujitori care aveau un singur rol: să-i facă înghețată.

10-China-Wu Xing

Probabil nu arăta chiar așa pe vremea împăratului Tang (1675–1646 î.C.), dar când e vorba de înghețată gustul contează

7. Inventate în urmă cu cinci milenii, bețișoarele au fost inițial folosite doar pentru gătit, nu și pentru mâncare.

7-China-Wu Xing

Și încă ceva inedit. Chinezii au fost printre primii care au folosit mătasea, jadul, bronzul, lemnul și hârtia pentru a face din ele superbe și unice obiecte. Iar scrierea artistică numită caligrafie tot de la ei a pornit în lumea largă.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu