Cele mai populare articole în 2016 și câteva gânduri pentru noul an

Postat de WuXing la 29 Dec, 2016 in Inspiraţie

Mai avem puțin și desfacem sticlele de șampanie, privim spectacolul artificiilor, ne punem în gând o dorință sau mai multe pentru noul an.

După calendarul nostru, cel gregorian, 2017 este aproape. Așa cum cere tradiția la sfârșit de an, facem un bilanț cu cele mai citite articole publicat de-a lungul anului 2016 iar pentru un început de an bun, perfect, extraordinar, ne vom aminti câteva vorbe din înțelepciunea chinezească.

Pentru că chinezii cred că numărul 8 este cel cu noroc, am făcut un top opt (fiindcă sună bine – aceleași litere, cuvinte diferite) și tot opt gânduri pentru suflet, minte, visuri îndrăznețe și un 2017 plin de savoare.

Top 8: Cele mai populare articole în 2016

8

Locul de unde vine mătasea

8-top-articole-blog-wu-xing

Vechii greci și romani o numeau Seres, ceea ce înseamnă “locul de unde vine mătasea”. Se crede că primul contact între China și vest a avut loc în jurul anului 200 î.C., în timpul dinastiei Han.

7

3 locuri din China faimoase pentru longevitatea locuitorilor

7-top-articole-blog-wu-xing

“Să ai un stil de viață sănătos, să mănânci mai multe legume și fructe și mai puține proteine, să muncești cu pasiune și din greu și să faci mișcare zi de zi, să fii bun cu tine și cu ceilalți, să fii optimist și să iubești din toată inima.”

Acestea sunt câteva sfaturi ale unui medic geriatru din Beijing oferite după ce a urmărit ani de zile oameni din diferite locuri din China care au ceva în comun: toți au ajuns la o sută de ani sau sunt pe aproape.

6

Anul Maimuței, anul în care se poate întâmpla orice

6-top-articole-blog-wu-xing

Chinezii iubesc Maimuța și văd în ea un simbol al inteligenței și puterii. Mulți încearcă să aibă copii în anul Maimuței convinși că aceștia vor fi deștepți. Dacă îi spui unui chinez “copilul tău este ca Maimuța”, nu îl jignești, dimpotrivă, pentru ei sunt vorbe ce sugerează admirația.

5

7 lucruri despre mâncarea chinezească

5-top-articole-blog-wu-xing

Chinezii se laudă (cu siguranță știu ei și știm și noi de ce) cu cea mai populară și apreciată bucătărie din lume. Probabil, și una din cele mai sănătoase.

Fără îndoială, mâncarea chinezească și-a câștigat celebritatea datorită gustului ei delicios ce îmbină perfect tot felul de arome și ingrediente, dar și aspectului ei ispititor.

4

China privită prin obiectivul camerei lui John Thomson

4-top-articole-blog-wu-xing

“Chinezii nu se dau prea mult în vânt după tot ce e nou. Ținutele și obiceiurile lor, arta și literatura lor, trăsăturilor lor fizice specifice au rămas aproape la fel cum au fost în urmă cu două mii de ani.”

John Thomson, introducere la cartea Through China with a camera(Prin China cu o cameră foto), ediția a doua, 1899

3

La masă, în China – Câte ceva despre bune maniere (I)

3-top-articole-blog-wu-xing

Politețea este o trăsătură esențială a caracterului unui om ce se vede inclusiv la masă. Ca toți asiaticii în general, și chinezii sunt atenți la bunele maniere, indiferent dacă e vorba de o masă luată acasă sau la restaurant. Curtoazia arătată celorlați aduce bucurie fiecare mese și păstrează buna dispoziție.

2

10 lucruri despre exoticul fruct litchi

2-top-articole-blog-wu-xing

Când împăratul Wu Ti al dinastiei Han a cucerit capitala de sud Canton (Guangzhou) i s-a oferit pentru prima dată suculentul și savurosul fruct “laichi”.  Povestea spune că i-a plăcut atât de mult încât a cerut să fie plantați 500 de arbori pentru el. Aceștia însă nu au rezistat temperaturilor joase din nord și au murit toți. Au fost plantați alții iar rezultatul a fost același. Și totuși, pentru a se bucura de aroma care l-a cucerit a cerut ca acest fruct să fie plătit ca impozit.

1

Anul chinezesc al Cocoșului de Foc

1-top-articole-blog-wu-xing

Cele trei articole din seria Anul chinezesc al Cocoșului de Foc

Șobolan, Bou, Tigru, Iepure

Dragon, Șarpe, Cal, Oaie

Maimuță, Cocoș, Câine, Porc

9-ganduri

8 gânduri pentru suflet, minte, visuri îndrăznețe și un 2017 plin de savoare

Cel care îi judecă pe alții trebuie să aibă ce să pună în locul criticii lor. Critica fără sugestii este ca și când încerci să oprești potopul cu un alt potop și focul cu alt foc. Cu siguranță este ceva inutil. – Mozi, filosof

Lucrează în mod constant, un pas acum, unul mâine, și în acest fel vei ajunge la un progres solid. – din înțelepciunea chinezească

Aud și uit. Văd și îmi amintesc. Fac și înțeleg. – din înțelepciunea chinezească

Singurătatea aduce bucurie numai atunci când omul este împăcat cu sine însuși. – proverb chinezesc

Cel care încearcă să meargă pe două drumuri în acelaşi timp nu va ajunge nicăieri. – Xun Zi

Examinează lecții din trecut pentru a descoperi altele noi, pentru prezent. – din înțelepciunea chinezească

Cel care nu citește cărți este la fel cu cel care nu știe să citească. – din înțelepciunea chinezească

Zbuciumul este cine crezi că ar trebui să fii. Relaxarea vine când știi cine ești. – din înțelepciunea chinezească

10-2017

Vă doresc un 2017 plin de culoare, arome, gust! La mulți ani cu bucurii!

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu