Betișoarele, simbolul bucătariei chinezești

Postat de Diana Soare la 03 Apr, 2017 in Stil de viaţă


Doar în China, anual, sunt folosite peste 45 de miliarde de bețișoare de mâncat. Acest instrument iconic este indispensabil pentru o cultură gastronomică centrată în jurul împărțirii mâncării. Astazi, în epoca share-ului, ne este mult mai ușor să împărțim online și offline poze, muzică, filme și zâmbete cu prietenii. Le fel, în cultura chinezească mâncarea se pune la comun și fiecare invitat se servește singur de pe masa rotativă și împarte cu cei din jur, cu ajutorul betișoarelor de mâncat.

Fiecare le folosește cum poate, după nivelul de confort și dexteritate. Dacă totuși vrei să o faci mai bine, încearcă pentru început să le apuci de la o treime de capăt. Apoi, așează bățul de jos pe baza degetului mare și ține-l fix pe inelar. Bațul de sus e cel mobil, îl poți mișca cu degetul mare, arătătorul și mijlociul.

De aici încolo, fiecare face cum se simte mai confortabil, atâta timp cât respectă etichetele sociale. De exemplu este nepoliticos să bați cu bețele de bol, să le folosești pentru a gesticula sau pentru a arăta spre alte persoane. Uneori, pentru a pune mâncare din platou în farfuria ta, poți folosi capătul mai gros al bețelor, ca să nu bagi în platou capătul cu care mănânci.

De la ramuri de copaci, la bețe din bronz, la bețișoare de bambus învelite în hârtie, acest instrument iconic din cultura chinezească a parcurs o cale lungă și s-a îmbogățit cu multe, tradiții și superstiții. Toate aceste obiceiuri creează o atmosferă specifică în timpul mesei. Chiar dacă noi, europenii, nu înțelegem toate aceste detalii, cu siguranță ne putem bucura împreună cu cei din jur de acest mod unic de a lua masa. Dacă îți place să mănânci cu furculița sau preferi bețișoarele tradiționale, când comanzi de la Wu Xing primești tot ce îți trebuie pentru a împărți o masă delicioasă și momente frumoase alături de prieteni sau de familie.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu