Ceea ce nu vrei să ţi se întâmple

Postat de WuXing la 21 May, 2015 in Inspiraţie

Eu transmit, nu creez, se prezintă Kong Qiu, cel care a fost botezat de discipoli Kong Fu Zi (Maestrul Kong) şi este cunoscut în toată lumea mai degrabă sub forma latinizată a numelui, Confucius.

Puţine lucruri se cunosc despre copilăria celui care avea să devină un celebru filosof chinez. Un motiv numai bun de a se crea în jurul lui numeroase legende ce s-au păstrat secole la rând. Nici astăzi nu poate să fie nimeni sigur până unde este realitate şi de unde începe imaginaţia poporului când e vorba de viaţa lui Confucius. Poate nici nu e nevoie. După mai bine de 2500 de ani de la naşterea lui (se presupune că s-a născut în data de 27 august 551 ÎdC), învăţăturile lui Confucius sunt transmise, citite şi citate mai departe pentru simplitatea, profunzimea, mesajul lor înţelept.

1-Confucius-WuXing

Confucius

În Memorii istorice, o carte impresionantă despre istoria Chinei antice, se spune de Confucius că a fost născut într-o familie regală din dinastia Zhou. Alţi istorici l-au pus într-o familie modestă, chiar săracă, deşi a avut posibilitatea să studieze. Probabil că un pic de adevăr este în fiecare din aceste presupuneri: poate s-a născut într-o familie nobilă ajunsă în sărăcie. S-a stabilit că locul naşterii a fost Zou, statul Lu. Şi-a pierdut tatăl când era copil şi a fost crescut de mama lui, care a murit când el avea în jur de 20 de ani. În unele însemnări, apare că a fost căsătorit, a avut doi copii şi a rămas văduv destul de repede.

4-Confucius si Lao Tzu-WuXing

Lao Zi şi Confucius – Fotografie steambadger

La 26 de ani, Confucius a mers la curtea imperială unde s-a întâlnit cu Lao Zi şi a încercat să obţină acolo un post. Nu a reuşit şi s-a reîntors în locul natal. Ajuns acasă, a dorit să răspândească ideile lui reformatoare, însă tot în zadar. Într-o epocă în care domneau violenţa şi sărăcia, prin urmare războinicii aveau căutare şi nu gânditorii, filosofia lui socială nu putea să fie apreciată de regi. El credea că prin educaţie şi muncă orice om poate reuşi să obţină ceea ce doreşte şi să devină mai bun. Filosofia lui se baza pe principiul dragostei pentru celălalt şi pe regula de aur: „ceea ce nu doreşti pentru tine, nu face pentru altul”. Nu e surprinzător (doar trist) că în timpul vieţii nu a găsit regii şi nobilii care să-i împărtăşească ideile şi să-l susţină financiar în a schimba în bine societatea în care trăia. Din fericire, a avut numeroşi discipoli care i-au transmis mai departe învăţăturile.

Abia la 50 de ani a avut şansa să i se recunoască munca şi talentul şi a fost numit guvernatorul unui oraş. A renunţat însă la această funcţie şi a pornit într-o călătorie pentru a-şi face cunoscută doctrina. S-a întors după 14 ani în Lu, unde, dacă datele sunt corecte, a murit la vârsta de 72 de ani.

2-Confucius mormantul-WuXing

Mormântul lui Confucius, cimitirul Confucius (Kong Lin), Qufu, provincia Shandong – Fotografie Rolf Müller

O bună conduită în viaţă şi o guvernare bazată pe justiţie, respect, generozitate, toate acestea se găsesc în esenţa filozofiei lui Confucius. A fi bun, tolerant, binevoitor sunt cele mai importante virtuţi, iar dacă regele este aşa, la fel vor fi şi supuşii.

10 gânduri din învăţăturile lui Confucius

# Regula de Aur: Ceea ce nu vrei să ţi se întâmple ţie, să nu faci altuia. Zi Gong (un discipol al lui Confucius) a întrebat: “Există un singur cuvânt care poate să-l ghideze pe om de-a lungul întregii vieţi? Maestrul a răspuns: Ce spui de shu (reciprocitate): niciodată să nu-i impui altuia ceea ce nu ai alege pentru tine însuţi.

# Cuvintele sunt vocea inimii.

# Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut.

# A învăţa fără a gândi este efort inutil; a gândi fără a învăţa este periculos.

# Doi oameni care urmează căi diferite nu se pot întâlni niciodată.

# Înainte de a vorbi, omul superior acţionează, iar apoi vorbeşte potrivit cu acţiunile sale.

# Când vezi un om bun, încearcă să devii ca el; când vezi un om mai puţin bun, fii atent la propriile tale slăbiciuni.

# Dacă văd o nedreptate şi nu fac nimic să o îndrept, sunt laş.

# Fă tot ce poţi şi lasă restul pe seama destinului.

# Natura ne face aproape asemănători. Prin educaţie ne deosebim unii de alţii.

3-Templui lui Confucius-Nanjing-WuXing

Templul lui Confucius, Nanjing, provincia Jiangsu

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu