7 lucruri despre ciupercile urechi de lemn

Postat de WuXing la 12 Nov, 2015 in Inspiraţie, Stil de viaţă

Fac pereche excelentă cu orice tip de carne și cu diferite legume, se presară crude, în salate (pentru contrastul culorilor), și sunt bune fie gătite pentru supe, fie prăjite rapid în wok și amestecate în tot felul de mâncăruri.

Compoziția lor accentuat elastică, intensă, ca o gelatină, le face diferite și vedete în bucătăria asiatică. În privința asta, cea chinezească a inventat zeci de rețete în care aceste ciuperci se combină îmbietor cu alte ingrediente și definesc cu generozitate nota finală a preparatelor: crocante, distinctive, memorabile.

1-ciuperci-urechi-de-lemn-Wu Xing

7 lucruri despre ciupercile urechi de lemn

NUME. Științific, această specie de ciuperci se numește Auricularia auricula-judae. În vest, este cunoscută ca urechea lui Iuda sau urechi de lemn. Asocierea între ciupercă și Iuda a fost făcută de un om de știință german, în 1888. Se spune că, după ce l-a trădat pe Isus, Iuda Iscarioteanul, unul din cei 12 apostoli, s-a spânzurat de un soc, arbore pe care crește această ciupercă în formă de ureche. Chinezii le numesc ciuperci negre.

2 - Urechi de lemn in sos chinezesc - Wu Xing

Urechi de lemn în sos chinezesc

BENEFICII. Ca orice ingredient din bucătăria chinezească, și ciupercile urechi de lemn sunt folosite de chinezi pentru calitățile lor ce aduc beneficii sănătății. Sunt bogate în calciu, fier, potasiu, zinc, și se crede că ajută la scăderea colesterolului din sânge, reduce riscul de infarct, contribuie la vindecarea răcelilor și durerilor în gât.

3 - Cartofi cu urechi de lemn - Wu Xing

Cartofi cu urechi de lemn (cu usturoi) 

PREPARARE. În comerț, se găsesc în pungi, aproape întotdeauna în stare uscată, de aceea înainte de a se folosi la mâncăruri, se pun în apă caldă și se lasă cel puțin o jumătate de oră, pentru a se hidrata. Se fierb sau se prăjesc.

4 - legume_curry - Wu Xing

Legume călite cu curry

ENERGIE. 100 de grame de ciuperci urechi de lemn înseamnă 296 de calorii, 10 grame de proteine, 75 grame de glucide. (Sursa)

5 - Pui pe plita incinsa - Wu Xing

Pui pe plită încinsă (sare-piper-usturoi)

GUST. De fapt, aceste ciuperci sunt aproape insipide, adică fade, fără gust. Carnea este translucidă. Culoarea lor variază de la brun-roșcat la negru. În salate se folosesc pentru a crea o armonie de culori și a împrăștia în celelalte ingrediente senzația de crocant.

6 - Salata cu urechi de lemn - Wu Xing

Salată cu urechi de lemn

ASPECT. Ca lungime, pot avea de la 3 până la 12 centimetri. Sunt subțiri și au forma de pâlnie sau ureche, cum le spune numele. Pot fi găsite în special pe lemnul de soc, uneori chiar și în zonele urbane. Nu pot fi conservate.

7 - Vita pe plita incinsa - Wu Xing

Vită pe plită încinsă (sare-piper)

EMOȚII. Consumul ciupercilor negre poate să ajute la stimularea emoțiilor pozitive și să reducă sentimentul de singurătate, teamă, nesiguranță (surse Pacific College of Oriental Medicine, Live StrongFlavor and Fortune).

8 - Legume Sichuan - Wu Xing

Legume Sichuan

Poate e greu de crezut că niște banale ciuperci dintr-o salată pot să te facă să zâmbești și să regăsești gustul vieții. E vorba însă de bucătăria chinezească.

Chinezii au o experiență de mii de ani în a asorta arome, a îmbina ingrediente, a stimula gusturi. Dincolo de a fi apetisante, toate combinațiile din mâncărurile chinezești au și rostul de a aduce armonie în trup, suflet, minte. Cel puțin, nu ne costă nimic să credem asta când le savurăm.

Dacă este prima dată când încerci ciupercile urechi de lemn, bucătarul Wu Xing îți recomandă să începi cu o supă sau o salată și să continui cu pui sau vită pe plită încinsă (iar pentru vegetarieni sau pentru cei care țin post, legumele Sichuan nu doar că arată de te fac să-ți plouă-n gură, sunt delicioase).

 

Atunci când ai poftă de ceva bun-bun, la Wu Xing poți oricând noi preparate și mâncăruri pe gustul tău.

Iar dacă nu ești hotărât ce să alegi, este pentru prima dată când comanzi mâncare chinezească și ai nevoie de un sfat sau vrei să afli mai multe despre mâncărurile preparate de WuXing, aici găsești toate detaliile pentru a intra în legătură cu oamenii de la WuXing.

Și încă ceva: pentru că gustul se respectă, nu se discută, la Wu Xing fiecare rețetă se poate personaliza.

Comentarii - 3 Comentarii

  1. Karina says:

    Unde găsesc urechi de lemn.Am căutat și in Carrefour și în Kaufland și nu am găsit Mulțumesc

  2. Liliana says:

    La mega image , raionul produse internaționale , 8 lei punga !

Lasă un comentariu