Cum a ajuns pangolinul pe cale de dispariție

Postat de Dan Ionescu la 20 Nov, 2019 in Stil de viaţă

Un transport ilegal de peste 1.200 de kilograme de solzi de pangolin, în valoare de circa 1,5 milioane de euro, a fost descoperit luni, 18 noiembrie, de vameşii turci pe aeroportul din Istanbul. Încărcătura plecase din oraşul congolez Goma şi urma să ajungă în România via Istanbul, iar pe aeroportul din Kinshasa a fost îmbarcată în locul unui transport declarat de mobilă.

Pangolinii (numiți și furnicari solzoși) sau folidotele (Pholidota) este un ordin de mamifere placentare nocturne lipsite de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș, botul alungit, coadă foarte lungă, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele.

Pangolinii sunt vânaţi pentru carnea şi solzii lor în Asia şi Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China şi Vietnam, potrivit organizaţiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerata o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradiţională chineză pentru tratarea unor afecţiuni, printre care astmul şi artrita.

Vracii tradiționali prăjesc și pisează solzii și-i transformă într-un praf pe care îl folosesc pentru stomac și ficat. Se spune că și sângele lui ar avea puteri vindecătoare. Unii folosesc pielea de pangolin ca îmbrăcăminte, iar fetușii lor în remedii medicinale. Solzii lor se vând cu 600 de dolari kilogramul, iar alte părți din corp pot ajunge la o mie de dolari americani.

Pangolinul este declarat animal protejat începând din septembrie 2016, prin Convenţia internaţională privind comerţul cu specii ameninţate cu dispariţia (CITES). El a ”câştigat” titlul de cel mai traficat mamifer din lume, circa un milion de pangolini fiind capturaţi în ultimii zece ani în pădurile din Asia şi Africa.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu