Cum îşi petrec chinezii timpul liber

Postat de WuXing la 07 May, 2015 in Stil de viaţă

A fi o singură zi complet dedicat petrecerii timpului liber înseamnă a fi nemuritor pentru o zi, spune un proverb chinezesc. În această veche vorbă e cuprinsă întreaga esenţă a tot ce reprezintă acest timp pentru ei şi cât de important poate să fie. A fost şi a rămas o parte însemnată din viaţa chinezilor. Poate că, în ziua de azi, valoarea acestui timp chiar a crescut.

Dezvoltarea economică, orele lungi şi obositoare de muncă şi numeroasele responsabilităţi generatoare de stres au făcut ca această perioadă să fie apreciată mai mult şi, probabil, folosită mai bine.

În plus, cu şapte sărbători legale într-un an, chinezii au acum mult mai multe zile doar pentru ei (de exemplu, numai în februarie, când a fost celebrat noul an chinezesc au avut 7 zile de vacanţă).

Nevoia de a evada din cotidian este resimţită tot mai des în lumea în care trăim şi fiecare încearcă să se bucure de timpul lui în funcţie de stilul de viaţă, modelele culturale, pasiunile pe care le are.

1-China shanghai Wu Xing
Shanghai

Pentru că la Wu Xing se găteşte chinezeşte şi fiindcă ne place să descoperim mereu ceva nou, am tras (discret) cu ochiul ca să aflăm cum îşi folosesc chinezii timpul liber. Şi uite ce am aflat (ordinea în care sunt prezentate activităţile este întâmplătoare).

2-China beijing strada Wu Xing

Se plimbă pe străzi, intră prin magazine

Ren shan ren hai este o expresie care, cuvânt cu cuvânt, se traduce prin oameni munţi oameni mări şi înseamnă extrem de aglomerat.

Aşa descriu chinezii străzile invadate de cumpărători, în special în timpul sărbătorilor (se spune că habar nu ai ce înseamnă aglomeraţie până când nu vezi în China străzile pietonale în acele perioade).

Ca în multe alte locuri din lumea asta (există oare vreo excepţie?), şi în China femeile sunt în general cele pasionate de cumpărături.

Un fel de a spune, fiindcă nu merg neapărat să cumpere, de cele mai multe ori doar umblă din magazin în magazin, probează, admiră ceea ce văd, se minunează uneori de preţuri (pe care le pot vedea fie mici şi convenabile, fie prea mari), iar la final nu îşi iau nimic.

De fapt, o gustare şi o băutură răcoritoare savurate între două magazine sunt suficiente pentru a se bucura de un timp petrecut aşa cum le face plăcere.

La karaoke

Există peste tot şi e distractiv. Şi mai distractiv, sau poate nu, este că nimeni nu pune condiţia să fii cât de cât în stare să cânţi (adică să ai un pic de voce).

Aşa că, şi în China un karaoke oferă o bună ocazie de a auzi cele mai teribile voci încercând să cânte These Boots Are Made for Walkin’ sau Total Eclipse of the Heart.

În cazul în care credeai că oamenii în China sunt rezervaţi sau chiar timizi, un karaoke te poate face să-ţi schimbi rapid părerea.

3-china parc armonie Wu Xing

Merg în parc

Chinezii iubesc natura şi fac tot posibilul să nu piardă momentele libere când pot ieşi  în parcuri, unde stau din zori şi până în amurg şi joacă Xiangqi (şah chinezesc), mahjong sau practică tai chi şi chiar dansează.

Joacă Mahjong

Sau, variante, majiang, mah jongg. Patru persoane stau în jurul unei mese pătrate şi scopul urmărit de fiecare este de a fi primul jucător care reuşeşte să formeze patru seturi şi o pereche cu piesele pe care le are.

Pentru un începător, pare mai degrabă un joc de neînţeles, dar cunoscătorii spun că e destul de simplu. Totul este să ai o memorie bună şi puţin (de fapt, e bine să fie cât mai mult) noroc.

Este una din activităţile preferate de chinezi, în special de cei mai în vârstă.

Sunt chiar trei categorii de jucători. Cei care îl iau mult mai în serios decât e cazul şi joacă pe bani. Cei pentru care acest joc înseamnă doar momente de relaxare şi jucătorii ocazionali care folosesc prilejul pentru a socializa şi bârfi despre ultimele noutăţi din cartier.

Tocmai de aceea, unii consideră acest joc o pierdere de timp şi o dependenţă nesănătoasă. Alţii însă îl simt ca un mod agreabil de a te întâlni cu prietenii şi a sta cu ei la poveşti.

4 badminton china sport Wu Xing

Joacă ping-pong & badminton

Englezii l-au inventat şi chinezii se bucură de ping-pong în timpul liber, însă nu îl iau atât de în serios precum iau un alt sport, descoperit tot de englezi, badmintonul.

Acesta este chiar unul din sporturile de top în China şi nu e deloc surprinzătoare pasiunea chinezilor pentru el. Printre altele, China este naţiunea care a dat în ultimele decenii cei mai buni jucători de badminton, la nivel profesionist.

Unele companii închiriază terenuri pentru badminton unde angajaţii lor pot merge după muncă să se relaxeze. În parcuri sunt spaţii amenajate pentru badminton şi nimic nu-i împiedică (nici măcar vântul) pe jucătorii ocazionali să se bucure, în timpul liber, de acest joc. Tot ce ai nevoie este un partener de joc, două rachete şi un fluturaş.

Apreciază arta şi cultura

Tinerii, în special, îşi petrec o parte din timpul liber vizitând un muzeu, un templu, o galerie de artă. Merg însă şi la un film (sau se uită acasă) şi petrec, ca mulţi alţi tineri, şi nu numai, din lumea asta, o grămadă de timp pe internet, unde se joacă diferite jocuri online sau discută cu prietenii.

5-oameni china parcuri miscare Wu Xing

Lumea se schimbă, tehnologia ne influenţează pe toţi, viaţa fuge. Chinezii, ca mulţi alţii, păstrează tradiţionalele moduri de petrecere a timpului liber şi tinerii deprind altele noi.

Ceea ce a rămas esenţial pentru ei este să profite şi să se bucure de acele momente în care timpul le aparţine doar lor.

Şi asta fac.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu