Cum să ne alegem wok-ul. Sfaturi utile

Postat de Dan Ionescu la 01 Oct, 2019 in Inspiraţie, Savoarea artei

Pentru a găti în stil chinezesc sau asiatic și mai ales pentru a obține gusturile cât mai apropiate de cele originale, nealterate, avem nevoie în special de wok. Wok-ul și gătitul la temperaturi înalte nu pot fi înlocuite cu nimic. Circa 70%, dacă nu mai mult din preparatele asiatice se gătesc la wok, urmând coșulețele de bambus și restul de accesorii.

(sursă:woktowalk.com)

Scurt istoric

Wok-ul este originar din sudul Chinei, ulterior s-a răspândit în toată Asia și apoi în restul lumii. Cuvântul „wok” provine din cantoneză. În Indonezia, wok-ul este numit penggorengan, în Malaezia kuali iar în filipineză kawa, sau kawali.

Ce este wok-ul?

O tigaie cu fundul bombat care prin forma sa concentrează uniform căldură în interiorul tigăii. Procedeul de gătire cel mai folosit la wok este știr-fry, (gătire la temperatura de peste 230 grade, amestecând ingredientele încontinuu), procedeu care necesită o cantitate mică de ulei, mâncarea se face în doar câteva minute păstrându-și majoritatea proprietăților nutritive, spre deosebire de gătitul în stil occidental, în care se pierd mulți nutrienți prin expunerea excesivă la tratament termic.

Wok-urile comercializate în țările occidentale au adesea fundul aplatizat, ceea ce le face să semene cu tigăile. Fundul plat permite însă folosirea lor pe aragazul electric, fundul rotund nepermițând vasului să între în contact uniform cu elementii de încălzire.

Ce wok alegem?

Aliajul folosit:

În bucătăriile profesionale asiatice vom găși două tipuri de wok: oțel carbon și fontă, dar cel mai folosit este oțel carbonul. Se incinge foarte repede, păstrează căldura și o distribuie relativ uniform. Fiecare material prezintă avantaje și dezavantaje:

-Wok-ul din fontă este cel mai rezistent. Wok-ul din fontă nu are nevoie neapărat de flacăra mare a plitei și poate fi folosit și la plitele electrice sau pe inducție (dacă are menționată în instrucțiunile de folosire această posibilitate) și dacă are fundul plat. Fonta se încălzește mai greu, dar odată încălzită păstrează căldură și se comportă ca și cum ar fi pe foc mare. Dezavantajele sunt greutatea mare și dificultatea în manevrare.

-Wok-ul din oțel cu interior din fontă se recomandă în special pentru plitele electrice sau pentru cele cu inducție. Se încălzește greu, dar pe parcurs nu necesită flacăra mare, deoarece acumulează și păstrează căldură.

– Wok-ul din teflon are avantajul că este antiaderent, dar materialul nu este rezistent și se zgârie destul de ușor.

– Grosime: Wok-ului trebuie să fie cât mai dur, să nu se deformeze ușor în urma folosirii repetate.

Arderea wok-ului

Wok-ul vine din fabrică cu un strat de lubrefiant care împiedică apariția ruginei. Acest strat se îndepărtează numai prin ardere. Procedeul nu este tocmai simplu și ar fi bine să urmăriți înainte un tutorial sau să citiți sfaturile profesioniștilor.

Cuptorul se încinge la 230 grade C sau 450 Farenheit – se spală bine wok-ul cu un burete de sârmă și cu detergent, în apă fierbinte, se înlătura tot stratul protector – se introduce wok-ul în cuptor pentru 20 de minute. Veți obeserva de asemenea că la suprafață s-a format o pelicula antiaderenta, care trebuie conservată prin întreținerea wok-ului. – wok-ul este gata pentru a fi folosit.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu