Cum se combină aromele în bucătăria chinezească

Postat de Diana Soare la 28 Apr, 2017 in Inspiraţie

Cu toții am mâncat pui, porc, pește sau legume până acum. Dar totuși, prin ce se deosebește puiul shanghai de snițelul vienez? Principiile după care se combină ingredientele sunt cel mai bun mod pentru a înțelege specificul oricărei bucătării, în special una complexă și plină de secrete cum e cea chinezească.

La fel cum un muzician știe ce note să aleagă pentru a crea sound-ul de jazz sau blues, la fel un bucătar știe să aleagă ingredientele specifice pentru a crea un anume preparat. De regulă există trei ingrediente definitorii. Mâncarea chinezească, de exemplu, se deosebește prin îmbinarea armonioasă dintre sosul de soia, vinul din orez și ghimbir. Aromele dau savoarea distinctă oricărui preparat, iar în bucătăria chinezească baza aromatică este dată de ghimbir, usturoi și ceapa verde. Alte ingrediente des întâlnite în mâncărurile chinezești sunt bambusul, sosul de stridii, oțetul din orez, anasonul, ardeiul iute sau piperul Sichuan.

Toate aceste elemente sunt aduse împreună de principiul celor cinci gusturi: sărat, dulce, acru, amar și iute. Acest principiu se regăsește în unele rețete prin ingredientele folosite, de exemplu puiul în cinci culori, alteori în amestecurile de condimente chinezești precum “cinci mirodenii”.

Îmbinarea aromonioasă a acestor gusturi nu se limitează doar la rețete, ci și la felurile de mâncare care se servesc în timpul mesei. Poți începe masa cu un aperitiv în care gustul sărat este scos în evidență de sosul de soia și sare, precum chifteluțele cu susan. Apoi poți încerca un orez cu legume și ou a carui aromă ușor dulce se combină de minune cu vita cu urechi de lemn, care se remarcă prin imbinarea subtilă dintre amestecul de condimente chinezești și textura specifică urechilor de lemn. La final, dacă vrei să respecți obiceiurile chinezești poți servi o Supă iute-acrişoară Fa Suan pentru a trece prin toate cele cinci gusturi.

Când comanzi de la Wu Xing poți fi sigur că orice combinație alegi îți va fi plac. Ba mai mult, când guști din cutiile prietenilor toate aromele se vor combina de minune. Abia atunci când toată lumea gustă de la toată lumea începe adevăratul joc al aromelor chinezești.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu