Celebritatea doamnei Dai

Postat de WuXing la 24 Mar, 2016 in Inspiraţie, Locuri

A dus o viață extravagantă, în huzur și în răsfăț.

S-a bucurat de o bogăție inimaginabilă și ostentativă.

Avea proprii ei muzicieni la dispoziție. I se preparau mâncăruri variate și neobișnuite, în special din carne care era rezervată numai familiei regale și celor cu rang înalt la curte. Se îmbrăca în mătăsuri și folosea cele mai rafinate cosmetice.

Xin Zhui, cunoscută ca Doamna Dai sau marchiza de Dai, s-a născut în anul 206 îC, în perioada dinastiei Han de Vest.

24-1-doamnaDai-WuXing

Doamna Dai alături de însoțitorii ei, detaliu de pe un banner funerar din mătase, secolul II î.C., Muzeul Provinciei Hunan

Un marchiz era un titlu oferit unei persoane cu rang înalt. Lady Dai era soția lui Li Cang, oficial care a avut funcția de prim ministru în timpul dinastiei Han, numit marchizul de Dai.

Puține lucruri s-au știut despre această femeie care s-a bucurat de cel mai luxos trai pe care civilizația vremii ei i l-a putut oferi. Tot acest trai fastuos se pare că i-a adus și prăbușirea și, într-un fel ironic, după mai bine de 2000 de ani de la moarte, a făcut-o și celebră.

Pe măsură ce timpul trecea și tinerețea se ducea și ea, doamna Dai a început să sufere de diferite afecțiuni care i-au provocat până la urmă moartea. I se găteau la cerere excentrice mâncăruri care i-au agravat bolile cauzate de un stil de viață complet sedentar. După ce i-a supraviețuit soțului și, probabil, fiului, Xin Zhui a murit în jurul vârstei de 50 de ani, în urma unui infarct.

Art Noble Tombs

Doamna Dai alături de însoțitorii ei, steag funerar din mătase, secolul II î.C., Muzeul Provinciei Hunan

În 1971, în apropiere de Changsha, capitala provinciei Hunan, câțiva muncitori săpau un adăpost antiaerian pentru un spital. Atunci au fost descoperite trei morminte: al doamnei Dai, al soțului ei, Li Cang, marchizul de Dai, și cel în care se presupune că era fiul lor. Luni întregi, peste 1500 de voluntari au lucrat alături de sute de arheologi la unul din cele mai incitante situri – Mawangdui (“Movila regelui Ma” – inițial, s-a crezut că mormântul aparține regelui Ma Yin al dinastiei Tang) – și una din importantele descoperiri arheologice ale secolului 20.

Când vine vorba de mumii – acele corpuri îmbălsămate special pentru a se păstra intacte după moarte – probabil că toți sau aproape toți ne gândim la celebrii faraoni ai Egiptului. Puțini știu însă că în China s-a găsit cel mai bine păstrat corp al unei ființe umane, care a trăit în urmă cu peste 2100 de ani.

Aparține doamnei Dai, faimoasă în China, la fel ca Tutankamon în Egipt.

Cuvântul mumie este de origine arabă, “mummiya”, și se traduce prin “smoală”, deoarece corpurile celor decedați erau îmbibate în rășină și se înnegreau. 

24-2-doamnaDai-WuXing

Steagul funerar al doamnei Dai

Arheologii au descoperit atunci corpul doamnei Dai care s-a păstrat într-o stare perfectă, asemeni unei persoane decedate de câteva zile. Tot ceea ce se știe azi despre viața acestei femei se bazează exclusiv pe cele peste 3000 de obiecte ce se găseau în mormântul ei: țesături fine, o garderobă completă  – sute de haine din mătase, 182 de vase lăcuite, 162 de figurine din lemn ce reprezentau întreaga armată de însoțitori și servitori ce trebuiau să-i îndeplinească dorințele și după moarte.

24-4-doamnaDai-WuXing

Doamna Dai înconjurată de bocitoare – steag funerar din mătase,

secolul II î.C., Muzeul Provinciei Hunan

Mai mult de 30 de vase din bambus erau pline cu mâncăruri preparate din ingrediente de toate felurile, de la cele obișnuite la cele mai neobișnuite, printre care: grâu, linte, rădăcini de lotus, căpșuni, pere, curmale, prune, carne de porc, vânat, carne de vită, miel, iepure de câmp, câine, gâscă, rață, carne de pui, vrabie, cocor, pește, ouă, bufniță.

Mâncarea celor săraci din vremea doamnei Dai se baza exclusiv pe grâu, mei, orz, soia, iar îmbrăcămintea lor era deseori făcută din hârtie.

24-5-doamnaDai-WuXing

Tărâmul ceresc reprezentat pe steagul funerar din mătase, aflat în mormântul doamnei Dai, secolul II î.C.

Muzeul Provinciei Hunan

Opulența care se găsea în morminte dezvăluia o lume în care cei bogați și puternici nu numai că își doreau să trăiască mereu – ei chiar se așteptau să aibă aceeași viață îmbelșugată și dincolo de moarte.

Ca toți cei care au dus o viață lipsită de grijă, și doamna Dai și-a petrecut mult timp pentru a-și pregăti viața de după moarte. Mormântul ei a reprezentat o sursă extraordinară de informații despre trecut, stil de viață, credințe și tehnologii uimitoare pe care anticii le stăpâneau, dar oamenii de știință de azi nu le pot explica.

Obiectele găsite la situl arheologic, inclusiv mumia doamnei Dai, se află expuse la Muzeul Provinciei Hunan, la expoziția permanentă Mawangdui Han.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu