Exploratorul

Postat de WuXing la 07 Apr, 2016 in Inspiraţie, Locuri

Născut în apropiere de Hanzhong, provincia Shaanxi, Zhang Qian a fost un explorator și un remarcabil diplomat imperial. A trăit în secolul al II-lea î.C., în timpul dinastiei Han de Vest, și a rămas în istorie ca primul reprezentant regal care a adus la curtea Chinei informații de încredere despre Asia centrală. Este numit părintele Drumului Mătăsii.

1 - ZhangQian - WuXing

Sursa foto

Călătoriile lui sunt strâns legate de istoria celebrului Drum al Mătăsii, fiind considerat ca inițiatorul acestei rute ce a dat un imbold comerțului cu vestul. Poveștile despre Zhang Qian au apărut în “Shǐji”, cronicile istorice adunate de istoricul Sima Qian, în secolul I î.C..

Povestea exploratorului Zhang Qian începe când a ajuns în Chang’an (azi Xi’an), capitala imperiului, pentru a se pune în slujba împăratului. Acesta i-a încredințat misiunea de a negocia cu tribul Yuezhi să se unească pentru a lupta împotriva hunilor (Xiongnu) care frecvent treceau granițele Chinei și jefuiau orașe. Caravana formată din o sută de soldați conduși de Zhang Qian a fost însă repede capturată de huni.

2 - ZhangQian - WuXing

Cu toate că a fost tratat cu îngăduință și i s-a oferit multă libertate (s-a căsătorit cu o femeie Xiongnu și a avut și un fiu), Zhang a încercat de multe ori să evadeze. În cele din urmă a reușit să scape și a plecat împreună cu ghidul lui, Ganfu, soția și copilul.

Înainte de a începe călătoria înapoi la curtea imperială, a străbătut teritoriul locuit de Yuezhi și a rămas acolo o perioadă pentru a se documenta despre stilul lor de viață, tradiții, comerț. După mai bine de un an, Zhang, familia lui și Ganfu au pornit spre China, dar au fost din nou prinși de cei din tribul Xiongnu. Încă o dată, aceștia i-au cruțat viața lui Zhang Qian deoarece i-au apreciat simțul datoriei și seninătatea în fața morții, însă l-au ținut prizonier.

După doi ani, șeful tribului moare și Zhang profită de haosul creat în trib pentru a evada.

3 - ZhangQian - WuXing

Plecarea în expediția încredințată de împărat spre Asia Centrală.

Pictură murală din grotele Mogao, secolul VIII A.D..

În lucrarea “Însemnările Marelui Istoric” (cunoscută sub numele de “Shǐjì”), Sima Qian povestește despre călătoriile lui Zhang și citează descrierile pe care acesta le-a făcut locurilor pe unde a trecut și popoarelor pe care le-a cunoscut.

Iată câteva fragmente din aceste frumoase și detaliate prezentări.

Despre Dayuan (era o țară din Asia Centrală, localizată azi în zona văii Ferghana)

Dayuan se întindea în direcția vest, la aproximativ 5000 de kilometri de China. Oamenii locuiesc acolo pe pământul lor și cultivă orez și grâu. De asemenea, fac vin din struguri. Trăiesc în case, în orașe fortificate, și există acolo peste 70 sau mai multe astfel de așezări, de diferite dimensiuni. Populația este de câteva sute de mii de locuitori.

4 - ZhangQian - WuXing

 Zhang Qian a fost primul chinez care a scris despre dromader pe care l-a văzut în teritoriul stăpânit de Yuezhi.

Despre Daxia, din Regatul Greco-Bactrian, o țară care, atunci când Zhang Qian a ajuns aici, era la apus, după ce a fost cucerită de nomazii Yuezhi.

 Daxia se află la 1000 de kilometri sud-vest de Dayuan. Locuitorii săi lucrează pământul, au orașe și locuiesc în case. Obiceiurile lor sunt asemănătoare cu ale celor din Dayuan. Nu se pricep aproape deloc să lupte, să mânuiască armele și se tem de bătălii, în schimb sunt niște comerciați extrem de pricepuți. Populația acestei țări numără peste un milion de oameni. Capitala este Lanshi (azi este un micuț oraș numit Balkh, în Afganistan) unde se cumpără și se vind tot felul de mărfuri.

5 - ZhangQian - WuXing

Despre Anxi (Partia, o provincie istorică în Iranul de azi)

“La fel ca cei din Dayuan, oamenii din Anxi cultivă orez și grâu, produc vin și locuiesc în orașe fortificate. Monedele le fac din argint și au imprimate pe ele chipul regelui. Când acesta moare, monedele sunt scoase de pe piață și apar altele noi pe care se inscripționează portretul noului rege. Însemnările despre evenimente se scriu pe benzi orizontale din piele.”

Cu toate că, la întoarcerea în China, Zhang Qian nu a fost deloc bine văzut nici de cei de la curte, nici de popor, pentru că nu a reușit să își îndeplinească misiunea, totuși împăratul l-a primit cu onoruri și l-a apreciat toată viața. Nu și-a îndeplinit misiunea însă a adus informații detaliate, rare și prețioase despre “civilizațiile sofisticate ce trăiesc în vest”.

8 - ZhangQian - WuXing

Observațiile din călătoriile lui au ajutat China să dezvolte excelente relații comerciale cu aceste țări, avantajoase pentru ambele părți. Au dus la deschiderea Drumului Mătăsii și, în cele din urmă, prin schimburile care s-au făcut secole la rând, la progresul întregii lumi.

7 - ZhangQian - WuXing

Mormântul lui Zhang Qian

Așa cum apare în documente, Zhang Qian a murit în anul 113, la puțin timp după întoarcerea dintr-o călătorie. Potrivit datei de naștere și deces care au fost înregistrate, avea 86 de ani. Mormântul lui se află în orașul Bowang din Chenggu, provincia Shaanxi.

 

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu