7 lucruri despre mâncarea chinezească

Postat de WuXing la 31 Mar, 2016 in Stil de viaţă

Noi, chinezii, am cucerit lumea cu mâncarea noastră.

Lin Yutang

1-Mancare-chinezeasca-WuXing

Chinezii se laudă (cu siguranță știu ei și știm și noi de ce) cu cea mai populară și apreciată bucătărie din lume. Probabil, și una din cele mai sănătoase.

Fără îndoială, mâncarea chinezească și-a câștigat celebritatea datorită gustului ei delicios ce îmbină perfect tot felul de arome și ingrediente, dar și aspectului ei ispititor.

2-Orez cu legume Wu Xing

Mâncarea chinezească înseamnă și o armonie de culori.

Un orez cu legume?

Pregătirea mâncărurilor însă a ajuns în China la un asemenea nivel încât este văzută ca o adevărată formă de artă. Datorită preferințelor și ingredientelor diferite, dar și în funcție de zonă, temperaturi, vremea specifică, există în jur de 60 de stiluri regionale ce reprezintă bucătăria chinezească.

3-Ceai-Wu Xing

Cât despre băutură, suntem în mod natural cumpătați, cu o singură excepție: ceaiul.

Lin Yutang

Câteva lucruri, suprinzătoare sau nu, dar sigur interesante, despre bucătăria chinezească

ALTFEL. În bucătăria chinezească, totul se taie în bucăți potrivite înainte de a se găti, motiv pentru care la masă nu e nevoie de cuțit. Sau furculiță. De fapt, în tradiția lor folosirea cuțitului sau a furculiței la masă este total nepotrivită, deoarece aceste obiecte sunt văzute ca niște arme barbare. Mai mult, cu bețișoarele se pot lua numai bucăți mici atât cât e nevoie pentru a savura din plin mâncarea.

5-Orez Wu Xing

Foarte iute și de post – Orez Wu Xing

LEGUMELE. Spre deosebire de mulți alții (inclusiv de români), chinezii mănâncă de două ori mai multe legume și fructe. Practic, le adoră și în mâncărurile lor au reușit niște combinații absolut irezistibile.

6-Legume-Curry-Wu Xing

Morcovi, broccoli, ardei gras roşu, urechi de lemn, ciuperci proaspete, apio, bambus, ceapă verde, usturoi, condimente chinezeşti, pe scurt

Legume călite cu curry

BEȚIȘOARE. 45 de miliarde de bețișoare (cele mai multe sunt făcute din bambus) se folosesc an de an în China, ceea ce înseamnă cam 3 perechi de bețișoare de persoană pe lună. Dacă ar fi să se încarce camioane cu toate bețișoarele utilizate într-un an, acestea s-ar întinde pe aproape 50 de kilometri.

4-Betisoare-Wu Xing

FEL ȘI FELURI. Ca și creveții lui Bubba din Forrest Gump, mâncarea chinezească se poate găti în fel și feluri: aburită, fiartă, înăbușită, prăjită rapid, prăjită în ulei, friptă, sote, marinată în saramură, murată în oțet, în sos de soia, în sos dulce-acrișor…

7-Noodles-curcan-Wu Xing

Noodles cu curcan – dacă preferi o mâncare iute cu piper, usturoi și felurite condimente

DIN PRIVIRI. Românii au o vorbă despre ceva ce îți atrage atenția și privești cu încântare: mănânci cu ochii. Chinezii spun că prima îmbucătură se face cu ochii. De aceea, mâncărurile chinezești reușesc de cele mai multe ori să impresioneze estetic, prin aspectul lor simplu, armonios, aprins de culori.

8-Mancare-chinezeasca-WuXing

DENUMIRI.Chinezii au imaginație și o folosesc inclusiv în bucătărie, la denumirea mâncărurilor. Le place să pună nume ce te pot păcăli, însă e vorba doar de metafore condimentate care nu au nimic de a face cu ceea ce sunt în realitate mâncărurile. Dacă iei o porție de furnici în copac, nu vei mânca furnici (numai dacă vrei să îți imaginezi asta), doar spaghete de soia, carne tocată mixtă, varză albă, morcovi, usturoi, ceapă toate amestecate cu pastă de ardei și variate condimente.

9-Flori de piatra-Wu Xing

Flori de piatră înseamnă bucăți de carne de curcan date prin făină și învelite în susan.

SIMBOLURI.  Ca orice civilizație veche și uimitoare, China iubește simbolurile. Prin urmare, nici mâncărurile nu au scăpat și unele au fost asociate cu diferite sensuri ancestrale în funcție de formă, culoare, pronunție, legende.  Și tot tradițiile și superstițiile sunt cele care stabilesc ce trebuie să mănânci la anumite sărbători ca să îți meargă totul bine. Cum ar fi,  găluște fierte în apă, de anul nou chinezesc, ce sunt pentru ei un simbol al prosperității.

10-Mancare-chinezeasca-WuXing

Mâncarea este una din acele extrem de puține bucurii ale omului.

Lin Yutang

Comentarii - Un Comentariu

  1. Vasilescu Pavel says:

    Buna , informatiile acestea mi-au fost de mare ajutor pt proiectul meu (chiar daca le-am copiat) vreau sa-ti spun multumesc.

    CONTINUA TOT ASA !

Lasă un comentariu