7 lucruri despre sosul de soia

Postat de WuXing la 23 Jun, 2016 in Stil de viaţă

Nimic nu intensifică gustul mâncării asiatice, în general, și al celei chinezești, în particular, mai vibrant ca sosul de soia.Nu se știe exact cine l-a inventat, dar se știe unde, și anume în China.

Din vremea dinastiei Song (960 -1279) a și rămas o frază ce a devenit în timp celebră: “Omul se poate lipsi de multe lucruri, însă nimeni nu poate trăi fără lemne pentru foc, orez, ulei, sare, sos de soia, oțet și ceai.”

Un singur lucru din cele șapte (lemnul) nu este un aliment, însă a ajutat din cele mai vechi timpuri, uneori și azi, la prepararea mâncării.

1-Sos-soia-WuXing

7 lucruri despre sosul de soia

UN VECHI CONDIMENT

Sosul de soia este unul din cele mai vechi condimente ale lumii, prima mențiune a unui „sos fermentat din carne sau pește, alcool și malț”datează din anul 1200 î.C. și s-a găsit într-un document din China. Așadar, se poate spune că sosul de soia se folosește în bucătăria chinezească de peste trei milenii.

2-Sos-soia-WuXing

LA FEL CA BEREA

Tradițional, acest sos se face dintr-un amestec de boabe de soia zdrobite, sare și enzime, într-un proces de fermentație aproape asemănător cu obținerea berii. Nu toate sosurile de soia au însă ca ingredient de bază boabele de soia. În unele, pe lângă soia, se adaugă în părți egale și grâu. Cele mai ieftine care se vând azi nu sunt fermentate deloc, ci obținute prin sinteză din proteină vegetală hidrolizată. Această proteină se poate obține din soia, dar și din multe alte produse.

3-Sos-soia-WuXing

Tocmai de aceea, mulți producători asiatici susțin necesitatea etichetării cât mai corecte a sosului de soia pentru ca oamenii să vadă diferența între cel superior, produs în mod natural, și cel așa-numit „chimic sau sintetic”.

8-Sos-soia-WuXing

SĂRAT

În mod obișnuit, sosul de soia (tip regular) este sărat. De exemplu, șapte lingurițe de sos de soia furnizează necesarul de sodiu pentru o zi întreagă. Nu toți producătorii însă adaugă aceeași cantitate de sare, prin urmare unele sunt mult mai puțin sărate.

4-Sos-soia-WuXing

LIGHT ȘI LOW

Adică, ușor (sau slab) și puțin (ca și cantitate de sare). Sosul de soia light nu este același lucru cu sosul de soia low.

Light se referă numai la culoare.

Sosul de soia low, ce conține mai puțină sare, este minunat ca și condiment sau pentru a fi pus direct pe masă alături de diferite preparate chinezești. Ca o regulă, orice tip de sos de soia se alege pentru gătit, e bine să se guste înainte de a mai adăuga sare în mâncare (de cele mai multe ori, când se folosește sos de soia la gătit, nu mai e nevoie să se adauge sare în mâncare).

5-Sos-soia-WuXing

Sos de soia

SOSUL DE SOIA ÎN CHINA

Sosul proaspăt și slab (light) e folosit în primul rând ca și condiment, pentru a asezona diferite mâncăruri. Acest tip de sos, obținut din prima presare a boabelor de soia, este și cel mai scump.

Sosul chinezesc închis la culoare este mai subțire pentru că i se adaugă și melasă. Este mai puțin sărat și e folosit în special la gătit.

6-Sos-soia-WuXing

PĂSTRARE

Cel mai bun mod de a păstra sosul de soia este în frigider, mai ales dacă nu se folosește prea des.

DENUMIRI ÎN ASIA

În China, sosul de soia se numește jiàngyóu, chi-you și shi-yau, în Japonia – tamari și shoyu, în Indonezia este kecap sau ketjap manis, filipinezii îi spun toyu, cei din Malaezia – douyou și jiangyou, în Korea este Joseon ganjang iar în Vietnam – nuoc tuong.

Cover-Sos-soia-WuXing


Campania Wu Xing din luna iunie – Salvează familia de animale și găsește săptămânal un nou partener de joacă

Meniul de colecție din această săptămână vine cu o jucărie Ghepard.

meniu de colectie_ghepard 700x420

Nu uita de meniurile de colecție pentru copii, o campania specială lansată de Wu Xing: Salvează familia de animale și găsește săptămânal un nou partener de joacă.

Săptămâna aceasta ai meniul de colecție Ghepard, ceea ce înseamnă că fiecare meniu promoțional comandat vine cu o jucărie Ghepard.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu