Yongzheng, împăratul blând și energic

Postat de WuXing la 05 May, 2016 in Inspiraţie

Născut la primele ore ale dimineții, în ziua de 13 decembrie 1678, Yongzheng a fost cel de-al patrulea fiu al împăratului Kangxi.

1-Yongzheng-Wu Xing

A primit numele de botez Yinzhen, format din caracterul yin – pus pe baza unui ordin emis de tatăl lui , și zhen – ales pentru sensul cuvântului, „binecuvântat cu sinceritate”.

Istoricii din vremea lui l-au descris ca fiind neobișnuit de frumos, cu un aspect suplu și trăsături atractive, cu o voce puternică și ochi vioi, strălucitori.

Tot în însemnările istorice se regăsesc interminabilele controverse legate de ascensiunea lui la tron. Împăratul Kangxi a avut numeroși fii (mulți au murit când erau mici) și nu a numit un succesor, ceea ce a dus la o rivalitate înverșunată între ei, alimentată de dorința fiecăruia de a câștiga puterea.

Atunci când Kangxi s-a aflat pe patul morții l-a chemat la el numai pe Yinzhen. Acest lucru a dus la nesfârșitele presupuneri și zvonuri cum că Yinzhen a profitat de acel moment în care a fost singur cu tatăl lui.

Se spune că și-a otrăvit tatăl și a făcut un ordin prin care împăratul Kangxi îl numește pe el moștenitorul tronului. Este una din acele fapte din istorie despre care se presupune că s-a întâmplat dar adevărul este că nu a putut niciodată să fie dovedită.

5-Yongzheng-Wu Xing

Yinzhen, viitorul împărat Yongzheng

pictură dinastia Qing, colecție în Muzeul Palatului, Beijing

Ajuns împărat, cu numele Yongzheng, a făcut mult schimbări ce au dus la prosperitatea din timpul dinastiei Qing. I-a displăcut corupția, prin urmare oficialii găsiți vinovați erau aspru pedepsiți (deși spre sfârșitul domniei, cu firea lui blândă și tolerantă, a mai trecut cu vederea aceste situații).

A reformat și sistemul administrativ și a susținut armata pentru a securiza granițele țării. Una din cele mai populare legi date de el a fost cea a taxelor. A schimbat taxa egală pentru fiecare persoană și a aplicat taxele de teren. Acestea erau stabilite în funcție de suprafața terenului deținut de fiecare proprietar ceea ce a avut un impact esențial în dezvoltarea societății.

3-Yongzheng-Wu Xing

Pentru a evita problema moștenirii tronului prin care el a trecut, a stabilit o nouă regulă. Astfel, succesorul era desemnat în mod secret. Împăratul scria numele celui pe care îl numea urmașul lui tron pe două bucăți de hârtie diferite.

Unul din documente era pus apoi într-o cutie, iar cutia se depozita lângă o stelă din interiorul palatului Qianqing. Celălalt document era păstrat de împărat și ascuns undeva. După moartea împăratului, oficialii curții comparau cele două documente. Dacă pe ambele era scris același nume, acea persoană devenea noul împărat.

Din momentul introducerii acestei reguli, nu au mai fost dispute și conflicte legate de tronul imperial.

4-Yongzheng-Wu Xing

Împăratul Yongzheng aducând ofrande la altarul Xiannong din Beijing

pictură dinastia Qing, colecție în Muzeul Palatului, Beijing

Scurta lui domnie, de numai 13 ani, a fost presărată cu zeci de momente turbulente, deoarece ceilalți prinți nu au renunțat vreodată la intenția de a-l înlătura. Ar fi reușit dacă nu l-ar fi ajutat singurul lui frate care i-a fost întotdeauna alături.

A avut 14 copii dintre care doar cinci au supraviețuit și au ajuns la vârsta adultă. L-a ales ca urmaș la tron pe cel de-al patrulea fiu al lui, Qianlong, care a avut o domnie lungă, în timpul căreia Imperiul Qing a atins perioada cea mai prosperă. Acest lucru însă nu ar fi fost posibil, afirmă istoricii, dacă tatăl lui nu ar fi realizat reformele care au fost baza domniei înfloritoare a împăratului Qianlong.

2-Yongzheng-Wu Xing

Echilibrat și luminat, împăratul Yongzheng și-a făcut într-o notă o autocritică despre meritele lui ca împărat:

Ca și suveran, privesc profund în inima mea. Deși nu îndrăznesc să mă compar cu împărații cei înțelepți din cele Trei Perioade, cred că merit să mă număr printre domnitorii dinastiilor Han, Tang, Song și Ming.

Istoricii de azi spun că a fost un împărat învățat care a știut să preia tot ceea ce a fost bun din domnia tatălui lui, Kangxi, și să pregătească fundația pentru domnia fiului care i-a urmat la tron.

Împăratul Yongzheng a murit în palatul lui regal, la vârsta de 58 de ani. Cum zvonurile nu se opresc niciodată, mai ales la o curte imperială, s-a spus că a fost asasinat. Se crede însă că mai degrabă medicamentele pe care le lua pentru viață lungă în loc să-i îmbunătățească sănătatea, i-au deteriorat-o și au contribuit la sfârșitul vieții acestui împărat blând și totuși energic.

6-Yongzheng-Wu Xing

Imagine de sus a complexului unde se află mormântul împăratului Yongzheng

Sursa foto

A fost înmormântat, așa cum a cerut, în unul din cavourile dinastiei Qing de Vest, la 120 de kilometri de Beijing, în complexul Tailing.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu