La masă, în China – Câte ceva despre bune maniere (I)

Postat de WuXing la 14 Apr, 2016 in Inspiraţie, Stil de viaţă

Politețea este o trăsătură esențială a caracterului unui om ce se vede inclusiv la masă. Ca toți asiaticii în general, și chinezii sunt atenți la bunele maniere, indiferent dacă e vorba de o masă luată acasă sau la restaurant. Curtoazia arătată celorlați aduce bucurie fiecare mese și păstrează buna dispoziție.  

1 - Eticheta - Masa - Wu Xing

Multe reguli din așa-numitul cod al bunelor maniere la masă, cărora chinezii le acordă o atenție deosebită, sunt la fel și în vest. Atunci când cineva este invitat la masă de o familie în China, e bine să își însușească anumite deprinderi și să le urmeze în calitate de oaspete, pentru a lăsa o impresie bună. Prima dintre acestea: să ajungă la ora stabilită.

Locul de la masă

Locul pe care gazda l-a oferit la masă fiecărui oaspete are un rol important în China și trebuie ținut cont de el. La sosire în casa gazdei, ca oaspete poți face cunoștință cu cei pe care nu îi cunoști (gazda te va putea însoți pentru a vă prezenta). Numai după ce gazda (sau cel mai în vârstă dintre invitați) se va așeza la masă vor lua loc și ceilalți.

2 - Eticheta - Masa - Wu Xing

Sursa foto

Vârstnici, părinți, oaspeți

Este în firea chinezilor pentru a arăta respect la masă în primul rând față de cei vârstnici. De asemenea, chinezii își cinstesc în mod deosebit părinții și își manifestă acest sentiment cu orice ocazie. La masă, seniorii sunt întotdeaua serviți primii și li se oferă ceea ce se consideră a fi cea mai bună porție. Gazdele în China sunt întotdeauna prietenoase și respectuoase și la fel trebuie să se poarte și oaspeții.

Invitația

Chinezilor le plac mesele alături de familie, rude, prieteni. De la fiecare invitat ceilalți așteaptă să aibă un comportament elegant și civilizat și să respecte bunele maniere. Pentru a evita situațiile neplăcute, trebuie să se țină seama de câteva norme. Una dintre acestea este să se aștepte ca un senior sau gazda să înceapă să mănânce.

5 - Eticheta - Masa - Wu Xing

Sursa foto

Oaspeții nu vor începe să savureze din bunătățile aduse la masă până când gazda nu îi invită cu o expresie de genul “Vă rog, serviți-vă și bucurați-vă de aceste mâncăruri” sau cea mai în vârstă persoană spune “Haideți să mâncăm”.

Fiecare oaspete își va alege un vas în care își va pune mâncarea.

Tu și ceilalți

A privi la televizor, a verifica emailuri sau a avea tot felul de alte mărunte ocupații în timpul mesei sunt jignitoare pentru ceilalți.

3 - Eticheta - Masa - Wu Xing

Eleganță

Nu e un semn de bună-creștere când se încarcă farfuria cu prea multă mâncare în același timp. Firește, nici a împrăștia mâncare sau a lăsa pete de sos pe masă nu intră la capitolul educație aleasă. O regulă spune că e de preferat să nu se converseze cu ceilalți în timp ce se mănâncă, dar dacă e nevoie, se va vorbi cât mai puțin. Totuși, chinezilor nu le place liniștea – restaurantele lor sunt gălăgioase, fiindcă masa reprezintă în primul rând o întâlnire cu prietenii, prin urmare un moment de bucurie. Iar bucuria nu poate să fie tăcută.

4 - Eticheta - Masa - Wu Xing

Bețișoarele

China e țara bețișoarelor și această tradiție datează din vremuri vechi. Invenția acestora arată câtă creativitate a avut dintotdeauna acest popor. În primul rând, bețișoarele nu permit să se apuce cantități mari de mâncare, prin urmare și digestia va fi ușoară. În zilele noastre, o pereche de bețișoare este un dar aducător de noroc pentru un cuplu proaspăt căsătorit sau cu ocazia altor evenimente fericite.

7 - Eticheta - Masa - Wu Xing

Nu e considerată o impolitețe dacă nu se folosesc bețișoarele la masă, deși e bine să te descurci cu ele, când mergi în China, deoarece nu toate restaurantele oferă furculiță. În tradiția lor, cuțitul este un obiect asociat cu violența, ce distruge armonia, prin urmare nu are ce căuta la o masă.

Când nu se folosesc, bețișoarele nu vor fi înfipte vertical în mâncare, în special în orez, deoarece e o imagine ce are legătura cu ceremonia  de înmormântare la chinezi (la funeralii, bețișoare de tămâie se înfig într-un vas cu orez).

6 - Eticheta - Masa - Wu Xing

Ceva e sigur: când e vorba despre bune maniere (la masă sau în alte situații), discuția nu se poate termina (aproape) niciodată. De aceea, vom mai scrie despre acest subiect interesant.

Un lucru ar mai trebui totuși spus, scris și ținut minte: atunci când ești invitat la cină acasă la o familie din China, un cadou – poate fi un coș cu fructe, un ceai chinezesc, o carte sau o sticlă de vin – este întotdeauna apreciat de gazdă.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu