Răsfăț culinar de ianuarie – 5 preparate delicioase pentru zile savuroase

Postat de WuXing la 05 Jan, 2017 in Stil de viaţă

Există o veche și înțeleaptă vorbă chinezească ce spune că hrana pe care o alegi la începutul iernii te va susține de-a lungul lunilor friguroase ce urmează. Pentru a-și menține sănătatea în timpul lungilor ierni, chinezii urmează regula ascunderii – ei spun că iarna e anotimpul când lucrurile ce ne erau familiare încep să se ascundă. Plante, insecte, animale, aproape toată viața ce însuflețește celelalte anotimpuri dispare. E timpul pentru odihnă, dar și pentru hrană mai consistentă, exerciții și, când vremea e frumoasă, plimbări în natură.

În astrologia chinezească, Yang simbolizează masculinul și pozitivul, iar Ying este opusul. În vechime, oamenii spuneau că, în timpul iernii, Yang (reprezentantul lucrurilor pozitive) devine tot mai puternic, mai vizibil. De aceea, se spune că iarna trebuie hrănit yang.

În această perioadă, chinezii aleg mâncărurile calde și cu multe calorii. Carnea, peștele, ciupercile sunt printre preferatele lor. Nu uită însă nici de fructe sau de legume, asortate cu mâncăruri care să le ofere vitaminele necesare și energie.

5 preparate delicioase pentru zile savuroase și friguroase de iarnă

Pui dulce-acrișor

Carnea de pui se călește alături de morcovi, zahărul se topește separat împreună cu sosul de roșii. La sfârșit, se adaugă și castraveții tăiați bucăți și celelalte condimente. Nu este un preparat iute însă cu siguranță unul cât se poate de gustos.

 

Pui dulce-acrișor. Se asortează perfect cu orezul cu legume.

Porc pe plită încinsă

O mâncare pe gustul celor care preferă “sărat și piperat”. După ce a fost prăjită carnea de porc se adaugă urechile de lemn, morcovul și ardeiul gras. Ceapa se călește, peste ea se adaugă carnea și legumele și la sfârșit sosurile: unul de usturoi, unul de roșii și unul de soia.

Presărat din belșug, piperul negru (cu efect, printre altele, antioxidant și antibacterian) echilibrează acest preparat savuros.

Yummy…

Comandă porc pe plită încinsă împreună cu un orez Beijing

Vită Sichuan

Carnea se prăjește, apoi e rândul legumelor. Ceapa și usturoiul se călesc și se adaugă un sos iute și unul de soia, condimentele și oțetul chinezesc. La final, se omogenizează totul și așa va arăta:

Mâncarea sichuaneză este una ce te trece prin foc și la fel este și această Vită Sichuan

Urechi de lemn în sos chinezesc

Ciupercile urechi de lemn sunt printre preferințele chinezilor. Sunt consistente, fac pereche excelentă cu orice tip de carne și cu diferite legume și sunt bogate în calciu, fier, potasiu, zinc. Chinezii le consumă și iarna pentru că oferă energie și proteine.

Urechi de lemn în sos chinezesc, cu bambus și usturoi, o mâncare perfectă și pentru zile de iarnă

Legume călite cu curry

Ce poate fi mai gustos și revigorant ca o mâncare de legume. Iar aceste legume călite cu curry înseamnă o explozie de culori, vitamine, arome. Nu lipsesc nici urechile de lemn pe lângă morcovi, broccoli, ardei gras roșu, apio, bambus, usturoi și tot felul de condimente care dau savoare.

Legumele călite cu curry merg perfect cu Vita pe plită încinsă

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu