E din nou timpul pentru legume proaspete

Postat de WuXing la 17 Mar, 2016 in Stil de viaţă

Dacă o zi nu muncesc, o zi nu mănânc.

din înțelepciunea budistă

Omul care reușește să aibă o minte calmă, concentrată, eliberată de gânduri multe, negre, inutile, poate obține o completă și profundă conexiune între minte, trup, suflet. Asta au crezut dintotdeauna budiștii.

1-Legume-Vegetale-Wu Xing

A munci, a medita, a consuma fructe și mâncăruri simple, pe bază de legume, sunt câteva din principiile filosofiei budiste pentru o viață bună, echilibrată, sănătoasă.

Norma ce stabilea ca budiștii chinezi să se hrănească numai cu mâncăruri vegetale datează din timpul împăratului Wu al dinastiei Liang (502–587).

China are o veche poveste în ceea ce privește hrana bazată pe legume, semințe, fructe. Are și numeroase legende care s-au transmis fără să fie nevoie de cuvântul scris.

Unul din eroii în mitologia chinezească este Fuxi, cel care a inventat, printre altele, gătitul. El era vegetarian, spune legenda, și i-a învățat pe oameni să se stabilească într-un loc și să cultive diferite plante.

Cei care i-au urmat lui Fuxi au descoperit cum să se folosească ierburile pentru a vindeca boli. Au fost acele vremuri de început când oamenii au trăit în bunăstare și în liniște. În timp, cei care conduceau poporul au devenit însă tot mai ambițioși și egoiști și lumea s-a schimbat și ea. 

2-Legume-Vegetale-Wu Xing

Două dintre cele mai însemnate filosofii din China, confucianismul și taoismul, au avut contribuția lor chiar și în gastronomia chinezească. A prepara și a servi o mâncare cere experiență, pricepere, măiestrie. Asta înseamnă, printre altele, că trebuie să știi să selectezi ierburile și condimentele, culorile și texturile.

Mâncarea tradițională chinezească este bazată pe orez, tăieței, vegetale.

Carnea este folosită cu moderație și se evită grăsimile.

În România, perioadele când unii renunță la mâncărurile cu carne sunt în special cele legate de posturile creștine.

Să nu uităm însă că primăvara e aici și odată cu ea revine vremea legumelor și a plantelor proaspete, când oricine se poate bucura din plin de beneficiile consumului de fructe, cereale, mâncăruri de legume

3-Legume-Vegetale-Wu Xing

În plus, să profităm și de inventivitatea bucătăriei chinezești unde numărul de preparate din vegetale este (aproape) nelimitat.

5 lucruri despre legume și beneficiile lor pentru minte, trup, suflet

# Sunt potrivite pentru orice vârstă, pentru că furnizează nutrienții necesari în mod egal.

4-Legume-Vegetale-Wu Xing

Un gust de neuitat: Legume călite cu curry

# Într-un top al celor mai sănătoase legume și zarzavaturi, intră roșiile, broccoli, varza de Bruxelles, morcovii, dovlecelul, cartofii dulci, pătlăgeaua-vânătă, ardeiul gras (în special cel roșu), spanacul, ceapa.

5-Legume-Vegetale-Wu Xing

Meniul Veggie: Cartofi cu urechi de lemn (cu usturoi) (300 g), Orez cu legume (250 g)

# Convinși de puterea legumelor și a condimentelor armonios combinate, chinezii au învățat să le aleagă pentru a obține mâncăruri sănătoase, energizante, gustoase.

6-Legume-Vegetale-Wu Xing

Morcovi, castraveţi, varză albă, varză roşie, roşii, ardei gras – Salată chinezească

# Dau energie, nu îngrașă, ajută la fortificarea sistemului osos. Bogate în vitamina C și calciu, previn posibile probleme de vedere, cum ar fi cataracta.

7-Legume-Vegetale-Wu Xing

Orez cu legume

# Deși nu s-a format o voce unanimă, totuși mulți oameni de știință spun că organismul uman este de fapt proiectat pentru a fi ierbivor. În ciuda faptului că este perfect capabil să consume carne în cantități însemnate.

8-Legume-Vegetale-Wu Xing

Urechi de lemn, bambus, castraveţi, ciuperci proaspete, usturoi – Un prânz savuros: Urechi de lemn în sos chinezesc

Potrivit unei statistici din 2013, peste 60 de milioane de oameni din China sunt vegetarieni (mulți nu consumă nimic de proveniență animală, alții mănâncă produse lactate, ouă sau pește), ceea ce înseamnă cam 5 la sută din populație. În ultimii ani, tot mai mulți tineri adoptă acest stil de viață.

Deși bucătăria chinezească oferă variate feluri de mâncăruri extrem de delicioase din care lipsește carnea, China rămâne una din țările în care pentru unii – în special vârstnici – consumul de carne rămâne un semn de prosperitate.

9-Legume-Vegetale-Wu Xing

Trupul tău este tot ce ai mai prețios. Tratează-l cu grijă.

Siddhārtha Gautama

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu