Nemuritorii

Postat de WuXing la 24 Nov, 2016 in Inspiraţie

Divinități taoiste și ale credințelor populare chinezești, cei opt nemuritori apar deseori reprezentați în iconografie ca persoane sau sub formă de talismane cu ajutorul cărora luptă împotriva răului.

Cele opt personaje care au dobândit nemurirea sunt:

Zhāng Guǒ Lǎo, un taoist venerabil ; Lǐ Tiěguǎi, un student arătos, în căutarea Căii (pe care, se spune, a fost însoțit chiar de Laozi care a coborât din Paradis ca să-l călăuzească) ; războinicul Zhōnglí Quán ; Lǚ Dòngbīn, studentul fără succes ; Lán Cǎihé, un etern adolescent dezorientat care nu și-a găsit rostul, pasionat de muzică, posibil un pic nebun ; fecioara Hé XiāngūHán Xiāngzǐ, filosoful precoce ; Cáo Guójiù, un înalt oficial.

1-Nemuritorii

Povestea spune că, în urmă cu mult timp, în orașul Luòyáng, trăia un om bogat alături de soția lui. Aceasta nu a adus însă pe lume un copil, ceea ce i-a făcut pe oameni să bârfească, i-a produs soțului multă nemulțumire și ei o mare rușine. În jur de 40 de ani,  a născut însă un băiat pe care l-au numit Zhāng Guǒ Lǎo. Copilul nu era însă doar frumușel, ci și extrem de inteligent. Din momentul în care s-a născut, a și vorbit, ceea ce, din nou, a făcut lumea să bârfească, de data asta numai de bine. El este taoistul semi-legendar din timpul dinastiei Tang, alchimist, prezicător, specialist al practicilor de viață lungă și, în special, al unei tehnici respiratorii fuqi.

Aniversarea lui este în cea de-a 23-a zi din a 11-a lună lunară și este patron al pictorilor și caligrafilor. Împăratul Xuanzong i-a acordat titlul de “Maestrul care înțelege misterul”.

2- Nemuritorii -Zhāng Guǒ Lǎo

Zhāng Guǒ Lǎo, reprezentat pe măgarul lui magic, ținând un instrument muzical, yugu

3- Nemuritorii -Tieguai_Li

Lǐ Tiěguǎi

Cea mai răspândită legendă despre Lǐ Tiěguǎi ne spune că a fost un maestru taoist cu multă prestanță, din timpul dinastiei Zhou. Într-o zi, când și-a părăsit corpul pentru a călători în lumea nemuririi, învățăcelul lui l-a crezut mort cu adevărat și i-a incinerat trupul. La întoarcere, Lǐ Tiěguǎi nu a avut încotro și s-a întrupat într-un olog băutor care murise de puțin timp. Pentru a-l consola, Laozi i-a amintit de necesitatea de a depăși aparențele. Prin urmare, apare reprezentat ca un cerșetor șchiop, urât, neîngrijit și deseori beat, purtând o tigvă (simbolul nemuririi) în care ține alcool medicinal sau elixirul vieții.

4- Nemuritorii -Zhongli_Quan

Zhōnglí Quán

Zhōnglí Quán sau Han Zhongli a fost un general în timpul dinastiei Han, deseori considerat ca unul din șefii grupului celor opt Nemuritori.  Este reprezentat ca un bărbat de o anumită vârstă, cu barbă și dolofan – semn al bogăției și generozității. Poartă un evantai de pene (uneori de frunze) și are puterea de a-i aduce la viață pe cei morți. Acest personaj legendar a fost, probabil, inspirat de un alchimist din perioada Tang.

5- Nemuritorii -LuDongbin

Lǚ Dòngbīn, statuie dintr-un templu

Alchimistul taoist semi-legendar Lǚ Dòngbīn apare cu o sabie ca un cavaler rătăcitor pentru care singura datorie este să protejeze și să răzbune victimele violenței și ale nedreptății. Uneori apare, în alternanță cu Zhōnglí Quán, ca șef al grupului. În China, sunt numeroase temple care îi sunt dedicate. Aniversarea lui este fie în ziua a 14-a din a 4-a lună lunară sau în ziua a patra din prima lună. În cele mai multe legende, este un personaj plin de compasiune față de semeni.

6- Nemuritorii -Lan_Caihe

Lán Cǎihé

Cel mai puțin cunoscut dintre Nemuritori, Lán Cǎihé este o divinitate taoistă și apare și în credințele populare chinezești. E posibil să fie hermaftrodit, reprezentând yin și yang, însă de cele mai multe ori e înfățișat ca un băiat tânăr ce poartă un coș cu bumbac și flori, simbol al fericirii și longevității. E văzut ca un excentric, un pic nebun, purtând haine subțiri, iarna, și haine călduroase, vara, sau un singur pantof.

7- Nemuritorii -He_Xiangu

Hé Xiāngū

Fecioara nemuritoare Hé Xiāngū apare întotdeauna în mână cu o floare de lotus, simbol al împlinirii spirituale. Se spune că s-a născut în Xiaolou, provincia Zengcheng, Guangdong, și a trăit în timpul singurei împărătese din China, Wu Zetian.

8- Nemuritorii -Han Xiangzi

Hán Xiāngzǐ

Hán Xiāngzǐ, Purul, este fiul sau nepotul lui Han Yu, scriitor și funcționar în timpul dinastiei Tang. Apare reprezentat cu un fluier și e patronul muzicienilor.

9- Nemuritorii -Cao_Guojiu

Cáo Guójiù

Cáo Guójiù este cel mai “tânăr” membru al grupului, după unele surse, fiind fratele cel mic al împărătesei Cao, soția celui de-al patrulea împărat al dinastiei Song. E reprezentat cu două plăci de jad, insignă a nobleței, pe care o purtau funcționarii care veneau să-l întâlnească pe împărat. Uneori, acestea sunt interpretate ca fiind castaniete, ceea ce i-a atribuit și rolul de patron al actorilor.

10- Nemuritorii

Statuie cu cei opt Nemuritori, în orașul Penglai, provincia Shandong

În folclorul chinezesc, figurile acestora sunt printre cele mai cunoscute. Au fost pentru prima dată menționați toți împreună în romanul “Jurnalul călătoriei spre est al celor opt nemuritori”, apărut în timpul dinastiei Ming (1368 –1644). Deși în zilele noastre cartea nu mai este atât de citită cum era în alte epoci, sunt multe povești din carte ce se tot spun și azi.

În lucrările de artă, Nemuritorii sunt reprezentați împreună, de cele mai multe ori ca niște ființe care își petrec timpul încercând să se distreze singuri, în diferite moduri.

Ei simbolizează viața lungă, iar  imaginile cu ei sunt asociate în mod deosebit cu aniversările zilelor de naștere.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu