La masă – 6 obiceiuri specifice Chinei

Postat de WuXing la 17 Nov, 2016 in Inspiraţie, Stil de viaţă

Când începi să descoperi mai multe despre anumite obiceiuri pe care chinezii le respectă la masă îți dai seama că mereu îți scapă ceva. Acel ceva ce ține în special de diferențele de cultură, motiv pentru care mulți ar spune că unele obișnuințe sunt de-a dreptul bizare.

De fapt, nu sunt. Sunt doar altfel față de lucrurile care ne sunt nouă familiare.

1-Obiceiuri-Masa-China

Iată șase din aceste obiceiuri pe care le poți observa dacă iei masa cu chinezi, în China sau nu.

Mâncarea de pe masă. Se mai întâmplă să scăpăm uneori mâncare pe masă. Chinezii o aruncă pur și simplu. În privința asta, și eu fac la fel, dar sunt mulți care nu văd nimic dezgustător în a o lua de pe masă să o mănânce. La urma urmei, nu umblăm cu picioarele pe masă și masa pe care mâncăm o păstrăm curată. Și totuși, pentru ei e ceva ce trebuie aruncat.

2-Obiceiuri-Masa-China

La comun. Pe de altă parte, nu au vreo problemă să mănânce orezul dintr-un vas comun. Ceea ce, pentru alte popoare, nu ar fi numai neplăcut, ci chiar nesănătos.

3-Obiceiuri-Masa-China

Fără șervețele. Noi avem șervețele de hârtie pe care le folosim mereu la masă. Chinezii pun însă un fel de țesătură, pânză – pentru ei hârtia se pare că este mult prea prețioasă pentru a o folosi la masă.

4-Obiceiuri-Masa-China

Desertul înainte de masă. Ăsta e probabil visul fiecărui copil, să se bucure de desert înainte de mâncare. Pentru noi poate fi ceva destul de straniu, fiindcă de obicei savurăm un desert după masă. Ei se bucură de o înghețată sau o prăjitură înainte de mâncare.

Apa caldă. Se pare că mai am ceva în comun cu asiaticii. Dacă se pune apă la masă, de obicei este apă caldă. Ei cred că apa caldă e mult mai bună pentru digestie decât cea rece – și, în general, e mai sănătoasă pentru organism. Eu spun că au și aici dreptate, deși, mai ales vara, cei mai mulți dintre noi preferăm apa rece sau băuturile cât mai reci.

5-Obiceiuri-Masa-China

Orez și tăieței. De puține lucruri putem să fim siguri, dar asta putem spune fără să avem vreo îndoială: chinezii nu se vor putea vreodată sătura de orez și tăieței. Chiar dacă le mănâncă zi de zi. De fapt, chiar le mănâncă zi de zi. Probabil că noi nu am putea mânca în fiecare zi același fel, fiind mai obișnuiți cu preparate diverse.

Totuși, îi înțeleg, de orezul cu legume nici eu nu cred că mă voi plictisi vreodată.

6-Obiceiuri-Masa-China

Și un gând bun tot din înțelepciunea chineză:

Qi fen bao, ceea ce se traduce Mănâncă doar până când ești 70 la sută sătul.

 

Preluare și adaptare după un articol publicat pe China Daily.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu