7 lucruri despre orez

Postat de WuXing la 09 Jun, 2016 in Inspiraţie

Foc, orez, ulei, sare, sos de soia, oțet și ceai – acestea sunt cele șapte lucruri esențiale fără de care oamenii nu pot trăi.

fragment scris în perioada de sfârșit a dinastiei Song de sud

1-Orez-Wu Xing

China este cunoscută ca țara unde orezul se consumă zilnic în cantități uriașe. Totuși, unele cercetări susțin că orezul ar proveni din India și abia apoi, pe Drumul Mătăsii, a fost adus în Asia. Datarea cu radiocarbon, metoda folosită în cercetarea plantelor, a indicat faptul că în China orezul este cultivat de mii de ani.

Se apreciază că, în lume, sunt peste 40.000 de soiuri de orez ce se cultivă pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii.

2-Orez-Wu Xing

7 lucruri despre orez

3-Orez Wu Xing

Orez Wu Xing (iute), cu morcovi, mazăre, ardei gras, porumb, ceapă, pastă de ardei iute, sos soia

1. Orezul este o excelentă sursă de fibre alimentare și proteine, de vitamine, minerale – printre care calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc. Planta nu are colesterol. Cel mai nutritiv este considerat orezul brun. Acesta nu este măcinat, ca și orezul alb, prin urmare nu pierde nutrieții din tărâțe.

4-Orez-Wu Xing

2. Orezul hrănește omenirea de mai bine de cinci milenii. Prima însemnare găsită până acum despre orez – o carte scrisă de un împărat chinez – datează din anul 2800 î.C..

5-Orez Wu Xing

Orez cu pui si ghimbir

 3. Chinezii foloseau orezul nu doar pentru mâncare, ci și în construcții. În antichitate, ei adăugau în ziduri orez pentru a le întări și a fi mai trainice.

6-Orez-Wu Xing

4. Orezul a fost un simbol al vieții și al fertilității, acesta fiind motivul pentru care la foarte multe popoare din vechi timpuri există tradiția ca la nuntă să se arunce în miri cu boabe de orez. Azi, simbolizează prosperitatea și belșugul.

8-Orez-Wu Xing

În limba română, cuvântul orez este de origine neogreacă : ỏρύζι (órýzi), orez.

5. În China, pentru a le determina pe fetele care fac nazuri la masă să mănânce tot orezul, li se spune că fiecare bob de orez pe care îl lasă în bol reprezintă o cicatrice pe fața viitorului soț.

7-Orez Wu Xing

Orez cu legume

6. Dacă ai trăi în China, în loc de “Bună” probabil că vei saluta spunând ceva de genul : “Ai mâncat orezul azi?” Este o formulă tipică de salut ce arată cât de important este acest aliment pentru chinezi și, în general, ce rol esențial are mâncarea în stilul lor de viață.

9-Orez Wu Xing

Orez cu pui picant

7. Orezul este cel mai popular aliment de bază, consumat în întreaga lume, dar în special în Asia. Chinezii rămân în topul celor mai mari consumatori de orez, unde anual se poate ajunge la o cantitate de peste 50 de kilograme de orez pe locuitor. În România, se consumă anual în jur de 4-5 kilograme de persoană.

10-Orez Wu Xing

Orez Beijing

Povestea inventării șahului are în ea și un bob, chiar mai multe, de orez. Legenda spune că în urmă cu multe secole era un împărat în China (alții spun despre un rege din India) căruia îi plăcea să joace diferite jocuri, însă se plictisese de cele pe care le avea și îi trebuia ceva mult mai provocator.

Atunci i-a cerut unui matematician sărac care trăia în regatul lui să inventeze un nou joc. După multe luni, matematicianul a venit cu noul joc. Acesta avea două armate, fiecare condusă de un rege, cu rolul să captureze inamicii regilor. Se juca pe o tablă simplă, pătrată de 8×8. Regelui i-a plăcut atât de mult acest joc încât i-a spus matematicianului cel sărac să îi ceară orice dorește. “Vreau un bob de orez pentru primul pătrat al tablei, două pentru al doilea, patru boabe pentru al treilea și așa mai departe”, a spus cu umilință matematicianul, dublând numărul pentru fiecare din cele 64 de pătrate ale tablei de joc.

11-Orez-Wu Xing

“Doar atât?”, a întrebat regele. “De ce nu ceri monede de aur sau de argint în loc de boabe de orez ?”

“Orezul ar trebui să fie suficient pentru mine”, i-a spus matematicianul.

Atunci regele a ordonat să i se ofere matematicianului ceea ce a cerut. Curând însă a aflat că toată bogăția regatului lui nu era suficientă pentru a cumpăra întreaga cantitate de orez calculată pentru cele 64 de pătrate ale tablei de joc. De fapt, provizia de care dispunea regatul a fost epuizată cu mult înainte de pătratul 30.

“Mi-ai oferit un joc atât de minunat și eu nu pot să-ți împlinesc simpla ta dorință. Ești cu adevărat un geniu”, i-a spus atunci împăratul matematicianului și, ne mai spune povestea, l-a făcut consilierul lui cel mai apropiat.


Campania Wu Xing din luna iunie.

Meniul de colecție din această săptămână vine cu o jucărie Leu.

1-meniu-de-colectie_leu

 

Nu uita de meniurile de colecție pentru copii, o campania specială lansată de Wu Xing: Salvează familia de animale și găsește săptămânal un nou partener de joacă.

Săptămâna aceasta ai meniul de colecție Leu, ceea ce înseamnă că fiecare meniu promoțional comandat vine cu o jucărie Leu.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu