Cel mai prețios lucru în viață (cândva)

Postat de WuXing la 30 Jul, 2015 in Stil de viaţă

Dacă ar fi să iau un singur cuvânt, din cele cinci, în care să cuprind esența bucătăriei chinezești, probabil că armonioasă mi-ar suna cel mai bine. Dar asta ar putea să fie doar o reacție firească la gastronomia unei țări asiatice și poate pentru mine o joacă de cuvinte.

2-OrezJasmineThaiculegume-WuXing
Orez Jasmine Thai cu legume

Savurez acum un orez cu legume, unul din preferatele mele de pe lista cu vegetale, și mă gândesc din nou că mâncarea chinezească ar fi putut să fie ușor banală, dacă țin cont de ingredientul, ingredientele de bază. Însă și aici inventivitatea chinezilor și-a făcut de cap. Bucătăria lor nu a putut să rămână una obișnuită, s-a născut pentru a cuceri lumea. Și exact asta a făcut, a fermecat o mulțime de oameni. Un simplu orez devine un regal prin savoarea unică adunată din toate aromele și condimentele ce îl pot însoți. Atât cât trebuie, când trebuie, cum trebuie.

Cred că o să începi să vorbești chinezește – îmi trec pe la urechi din nou aceste vorbe spuse de un cunoscut care mă găsește răsfățându-mă în stil chinezesc. Deși e o vorbă spusă în glumă celor care se dau în vânt după orez, îmi pare un mod sugestiv prin care s-a asociat pe veci un aliment cu o țară.

1-terase-plantatii-orez-WuXing
Geometrii – Orezării

Evident, China este țara în care se produce cea mai mare cantitate de orez și, la fel de firesc, tot pe acel pământ s-a cultivat orez din vechi timpuri (se spune că primele plantații s-au făcut acum vreo patru milenii). Probabil și azi mai sunt chinezi care păstrează credința strămoșilor lor(sau poate doar amintirea) că boabele cu orez se află pe primul loc în lista cu cele mai prețioase lucruri în viață.

4-orez-cu-ghimbir-WuXing
Orez cu ghimbir

Gătit prin fierbere sau la abur, până când reușește să absoarbă cât mai multă apă, orezul stă pe mesele chinezilor zi de zi. Există o întreagă colecție de feluri de mâncăruri pe bază de orez, în China și dincolo de ea. În funcție de tipurile și cantitatea de îngrediente adăugate  –  legume, ouă, carne –, modul de preparare, condimentele alese, varietatea felurilor este fără de sfârșit.

5-orez-WuXing
În bataia soarelui

În mitologia chineză, orezul a fost un dar al animalelor mai degrabă decât al zeilor. Legenda spune că, după ce pământul s-a uscat în urma numeroaselor inundații ce au afectat acum mii de ani terenurile Chinei de azi, oamenii au coborât de pe dealurile unde și-au găsit adăpost și au descoperit că toate plantele le-au fost distruse de ape. Rămași fără mâncare, au supraviețuit un timp din ceea ce vânau, însă animalele erau greu de găsit. Într-o zi, ei au văzut un câine ce cobora un deal, iar de coada lui atârnau ciorchini de semințe lungi și galbene. Oamenii le-au adunat, le-au plantat, planta a crescut, a dat rod și foametea a dispărut.

3-terase-plantatii-orez-WuXing
Plantații de orez

În perioada dinastiei  Zhou (1045 – 256 î.C.), orezul a început să fie un aliment extrem de important. Pe containerele de bronz folosite pentru depozitarea orezului, planta apare în inscripții și desene de pe vase. În acele vremuri, orezul era servit ca specialitate la banchetele nobililor. În perioada Chunqiu (sau Primăverilor și Toamnelor), 770 – 476 î.C., orezul a ajuns și pe mesele oamenilor obișnuiți.

În vechi documente budiste, orezul apare ca o plantă prețuită folosită ca ofrandă zeilor. Tot ca omagiu, în amintirea unui poet, an de an, în ziua a cincea din luna a cincea a calendarului chinezesc, când are loc festivalul bărcilor dragon chinezii prepară găluște din orez, numite zongzi.

În timpul festivalului Primăverii (Anul Nou chinezesc), chinezii își prepară și prăjitura niangao din orez lipicios. Cuvântul Niangao poate fi interpretat în sensul de un an cât mai sus, și se referă la un venit mai mare, o poziție (în societate, în afaceri) mai înaltă, copii care să crească frumos. Sau, mai simplu spus, cine prepară și mănâncă de anul nou acea prăjitură din orez lipicios va avea promisiunea unui an mai bun.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu