Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc

Postat de WuXing la 17 Feb, 2015 in Inspiraţie

aprinde lampion

Anul Nou Chinezesc (sau Sărbătoarea Primăverii) este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor și are o vechime de circa 5000 de ani. În fiecare an cade la o dată diferită, începând cu luna nouă în prima zi a noului an și luând sfârșit odată cu luna plină, 15 zile mai târziu.

 

Timp de două-trei săptămâni se desfășoară multe festivități, dar Anul Nou se sărbătoreşte întotdeauna în mijlocul familiei, regula generală fiind un concediu de două-trei săptămâni pentru a ajunge în locurile natale.

 

Tradițiile sunt numeroase. Ferestrele și ușile sunt decorate cu obiecte din hârtie roșie și cuvinte pozitive: „fericire”, „bogăție”, „viață lungă”. Nimeni nu se tunde atunci (pentru că-și taie norocul), iar gunoiul se aruncă după Anul Nou, pentru a nu-și arunca norocul din familie. Oamenii se îmbracă în roșu, iar copiii primesc bani în plicuri roșii. Femeile fac curățenie și prepară pește și pui, care aduc belșug în casă.

 

De Anul Nou este bine să se mănânce tăieței de orez, serviți în bucăți cât mai lungi, simbolizând o viață lungă. Tot atunci se gătește o pasăre întreagă (pui sau rață), simbolizând unitatea și prosperitatea familiei. Se pune pe masă un pește întreg și se păstrează jumătate pentru a doua zi. În chineză, pește se pronunță în același fel ca belșug, așa că păstrarea unei părți pentru ziua următoare înseamnă păstrarea belșugului pentru viitor. De pe mese nu trebuie să lipsească tradiționalii colțunași „Jiaozi” care, în limba chineză, înseamnă „adio vechi, inaugureaza noul”.

 

„Xinnian kuaile!” (An nou fericit!)

 

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu