Tăiețeii chinezești, savoare în toate culorile

Postat de WuXing la 20 Aug, 2015 in Stil de viaţă

În 2005, arheologi din China au descoperit în Lajia, provincia Qinghai, un vas de lut în care se aflau fâșii lungi, subțiri, albe, făcute dintr-un fel de aluat. Au avut atunci surpriza să afle că vasul a stat sub pământ mai bine de 4000 de ani, ceea ce înseamnă că tăiețeii găsiți în el au fost preparați în timpul civilizației Qijia. Uimitor, dar explicabil științific, aceștia s-au păstrat foarte bine. S-a aflat apoi că au fost făcuți din mei, cereală cultivată în China încă de acum 7000 de ani. 

1-Noodles-primul-vas-WuXing
Tăieței chinezești, de acum patru milenii

În vechile documente chinezești scrise, tăiețeii sunt amintiți prima dată în timpul dinastiei Han (206 î.C – 220 d.C.), când au devenit o mâncare de bază pentru chinezi. Se spune că, în perioada dinastiei Song (960–1279), prăvăliile unde se vindeau tăieței erau atât de populare încât erau deschise la orice oră din zi și noapte.

Deși italienii au susținut mereu că ei sunt cei care au inventat pastele, există povești că au fost de fapt aduse din China. Una dintre acestea spune că Marco Polo, aventurierul venețian care a plecat în China în 1271, în timpul dinastiei Yuan, și s-a întors după aproape 21 de ani, este cel care a adus pastele din China în Italia. În cartea “Călătoriile lui Marco Polo”, el scrie despre tăieței chinezești, însă din acele rânduri se poate înțelege că Marco era deja familiarizat cu pastele înainte de a porni spre Asia.

Descoperirea din Qinghai sugerează însă o origine asiatică a pastelor, chiar dacă italienii au fost cei care le-au dus mai departe în lumea toată. Din China sau Italia, cert este că, în timp, gustul delicios al pastelor a cucerit o mulțime de oameni.

2-Pasta-painting-WuXing

Pictură: femei care prepară tăieței

Cu calorii puține și multe proteine, tăiețeii rămân printre cele mai apreciate mâncăruri în China, alături de orez și legume. Unul din avantaje este că se gătesc extrem de repede, de obicei în mai puțin de 5 minute sunt fierți al dente (“la dinte”, adică mai puțin decât normal), iar cei subțiri pot fi gătiți și mai rapid. Pe lângă metoda clasică de a-i fierbe în apă până se înmoaie, tăiețeii pot fi preparați la aburi, dar și prăjiți, puțin sau mai mult, după gustul fiecăruia. Un lucru esențial este ca toate ingredientele și condimentele care se adaugă peste noodles să fie amestecate bine înainte de a savura mâncarea.

Calde sau reci, chinezii mănâncă pastele în diferite combinații, cu carne, legume sau le adaugă în supe, sosuri, salate. În farfurii, se desfășoară un spectacol de culori, mirodenii asiatice, gusturi rafinate.

3-Oameni-care-prepara-Noodles-WuXing

Imagine: mod tradițional de preparare a tăiețeilor, în Asia.

Sursa Foto

În funcție de regiune, metodele de preparare și ingredientele folosite, există o varietate de tipuri de paste, fiecare cu caracteristicile locale și cu denumirea ei. Cele făcute din făină de grâu se numesc miàn (în mod obișnuit acestea se fac în partea de nord a Chinei), iar fěn se referă la cele pe bază de făină de orez sau din fasole Mung (specifice în partea de sud a țării). Însă în zonele rurale, mai sărace, meiul a rămas de milenii ingredientul de bază folosit la prepararea tăiețeilor. Aceștia au o textură mai dură, de aceea sunt numiți, în glumă, fire de fier.

4-Furnici in copac WuXing

Furnici în copaci, cu spaghete de soia

Tradițional, chinezii folosesc pentru paste doar bețișoarele lor și sorb firele lungi cu plăcere, fără să le rupă în farfurie, fiindcă în cultura lor tăiețeii sunt un simbol al longevității și trebuie savurați așa cum au fost preparați, pentru a avea parte de viață lungă.

Atât de apreciați și răspândiți cum sunt, nu e deloc extraordinar că fiecare oraș din China are propriile specialități cu noodles. Cele mai populare sunt noodles cu soia (zhajiangmian),  în Beijing, lamian (fâșii de noodles obținute prin răsucirea, întinderea și plierea aluatului), în provincia Shaanxi, paste feliate (daoxiaomian), în provincia Shanxi, sau dandan noodle (dandanmian) în provincia Sichiuan.

5-Supa mian tan WuXing

Supa Mian-Tan

Pentru un prânz energizant și savuros, bucătarul Wu Xing îți recomandă supa cu noodles Mian-Tan  (cu carne de vită, morcovi și broccoli) iar dacă preferi mâncarea iute supa Den Den Mian, din carne mixtă și pastă de ardei iute, este a ta.

6-Noodles-curcan-WuXing

Noodles cu curcan

Când vrei răsfăț gastronomic fără limite, ai o mulțime de variante, printre care noodles cu curcan, spaghete cu carne de vită sau prăjite cu pui.

7-Spaghete de orez calite Wu Xing

Spaghete de orez

Nu-i uităm nici pe vegetarieni, care iubesc sau vor iubi spaghetele de orez călite, în care condimentele chinezești amestecate cu varză albă, ardei gras, morcovi, ceapă verde, curry dau dependență de tot ce-i bun și sănătos.

Dacă nu ești hotărât ce să alegi, este pentru prima dată când comanzi mâncare chinezească și ai nevoie de un sfat sau vrei să afli mai multe despre mâncărurile preparate de WuXing, aici găsești toate detaliile pentru a intra în legătură cu oamenii de la WuXing.

 

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu