Vechi ritualuri de frumusețe din China

Postat de WuXing la 30 Jan, 2017 in Inspiraţie, Stil de viaţă

Când vine vorba de frumusețe, asiaticii ne pot da multe lecții. Uneori, cu cât acestea sunt mai îndepărtate în timp cu atât se dovedesc și mai bune.

Împărătesele Chinei erau renumite pentru pielea delicată și perfectă ca porțelanul și părul lung și mătăsos și asta cu mult, mult timp înainte de a se inventa serurile și șampoanele hidratante.

Ca asiatice, femeile din China au fost și sunt și azi renumite pentru frumusețea lor. Cum reușesc?  Se spune că sunt fidele vechilor ritualuri de frumusețe ce se folosesc în China de mai bine de cinci milenii. Unele sunt atât de simple încât oricine le poate încerca acasă.

Plante alese

Medicina tradițională chineză se bazează pe asocierea de plante în funcție de proprietățile lor ce pot vindeca anumite afecțiuni. La fel sunt și cele pentru îngrijirea pielii ce dau tenului strălucire. Huáng Qí (Astragalus), plantă ce crește în unele zone din China, și goji (sub formă de pudră) sunt cunoscute pentru efectele lor de întinerire a tenului.

Ceaiul potrivit

Aceste plante pot fi însă la fel de bine folosite și sub formă de ceaiuri: se pun ierburile în apă fierbinte și se face un ceai de plante. Gustul unui astfel de ceai nu este chiar îmbietor, însă mai degrabă căutăm aici beneficiile lui. Iar cum aceste plante sunt folosite pentru a îngriji pielea și a întări imunitatea organismului, orice femeie în căutarea frumuseții poate îndura câteva momente un gust mai neplăcut.

Există însă multe alte plante folosite ca ingrediente în medicina tradițională chinezească și alegerea și combinația lor se fac în funcție de simptome și de anotimp (când plantele au cea mai mare putere).

Rola de jad

Chinezii cred că verdele blând al jadului are putere de vindecare și că piatra poate elimina energiile negative. De aceea, folosesc rola de jad ca masaj facial pentru a preveni procesul de îmbătrânire și de apariție a ridurilor.

În timpurile vechi, existau două dispozitive: rola de jad, pentru stimularea punctelor de acupunctură,  și o piatră plată specială, tot de jad, folosită pentru a debloca meridianele și a permite energiei Qi și sângelui să circule mai bine. Erau folosite pentru întregul corp, inclusiv pentru piele. În zilele noastre, oricine poate cumpăra o rolă de jad și să re-creeze acasă acest vechi ritual.

Apa de orez

Nimic nu e mai simplu decât să fierbi niște orez până când apa devine lăptoasă și apoi să o aplici pe față și pe păr.

Uleiul de camelia

Este deseori folosit în China ca tratament pentru păr, fiind stimulent pentru creșterea părului. E unul din ingredientele principale în tratamentele de frumusețe folosite de chinezi. Pe lângă efectul ce stimulează creșterea părului, uleiul de camelia hidratează, tonifică și întinerește pielea.

Pudra din cochilii de stridii

Este un alt secret al frumuseții chinezești, fiind un foarte popular ingredient în tratamentele de îngrijire a pielii. O idee: amestecă un pic de pudră de cochilii de stridii cu un gălbenuș de ou și o linguriță de miere și aplică pasta pe față. Se lasă o jumătate de oră și se clătește cu apă călduță.

Turmericul

Ultimul, dar nu cel din urmă. Înrudit cu ghimbirul, turmericul a fost folosit în China antică pentru a combate ridurile de pe față și chiar și de a da o nuanță plăcută pielii. Înainte de nuntă, miresele din China obișnuiesc să-și facă această mască. Cum se poate obține: o linguriță de pudră de turmeric se amestecă cu o linguriță de miere și cu o lingură de lapte de migdale. Se aplică masca și chiar după 15 minute se spune că poți vedea diferența pe pielea ta.

Nimic nu e ușor pe lumea asta, mai ales să păstrezi sau să obții frumusețea pe care o dorești. Cu răbdare și ceva muncă, se poate. Nu trebuie însă să uităm nici de frumusețea interioară – la urma urmei,  frumusețea chipului este deseori expresia bucuriei pe care o avem în suflet.

Să rămâneți mereu frumoase și frumoși!

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu